Kauza Nagygate se rozrůstá - policie má odposlechy Janouška i Hrdličky

Praha – V rozsáhlém vyšetřování kauzy Jany Nagyové-Nečasové vyplouvají další podrobnosti. Policie podle zjištění ČT neodposlouchávala pouze pražského podnikatele Ivo Rittiga, ale také další dva prominentní pražské lobbisty – Tomáše Hrdličku a Romana Janouška. Podařilo se jí tak zachytit například hovor Janouška s bývalým žalobcem Liborem Grygárkem. U Hrdličky zmonitorovala například kontakt právě s Janou Nagyovou. Zda nově zjištěné odposlechy povedou k trestnímu stíhání, ale zatím není jasné.

Nové odposlechy v kauze Nagyová (zdroj: ČT24)

Jméno Tomáše Hrdličky se objevuje ve vyšetřování kauzy Nagyová, vedle dalších zákulisních hráčů Ivo Rittiga, Jiřího Tomana a Romana Janouška. Zda má policie přímé důkazy o jeho roli v možném ovlivňování zakázek, zatím není prokázané. Z odposlechů ale vyplývá, že s ním Nagyová-Nečasová minimálně udržovala přímé kontakty a obracela se na něj ve chvílích nouze.

Platí to například o zjištění z roku 2012, kdy časopis Reflex odhalil pochybnou kvalitu její diplomové práce z Univerzity Jana Amose Komenského. Nagyová do textu zkopírovala obsáhlé pasáže z dokumentů ministerstva práce a sociálních věcí a v některých částech ani neuvedla zdroj.

  • Nagyová (SMS, 18. 2. 2012): „Ahoj Tome, nemáš nějakou vazbu na Reflex? Chtějí vytáhnout moji bakalářku a diplomku.“
  • Hrdlička (SMS, 23. 2. 2012): „Ahoj Jani, četl jsem tu prasárnu v Reflexu.“

Policie také neváhala nasadit štěnice do míst, kde podezřelí lobbisté vedli jednání. Šlo konkrétně o bar Elan ve Špindlerově Mlýně, oblíbený podnik Tomáše Hrdličky, Hotel Ventana, kam chodil Ivo Rittig, nebo lukrativní pražskou adresu – Galerii Myšák ve Vodičkově ulici. V zákulisí pražské politiky je Janouškova kancelář známá jako místo, na němž se zejména v éře primátora Pavla Béma neoficiálně projednávala velká část zakázek. (více v článku ZDE)

Kancelář zde má Janoušek a jeho sousedem je bývalý náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek. Ten čelí obvinění ze zneužití pravomoci a účelovému zametání kauz pod koberec. Grygárek podle detektivů účelově nekonal, přestože věděl, že švýcarská prokuratura vyšetřovala Janouška kvůli praní špinavých peněz, a dokonce mu v letech 2008 a 2009 obstavila na účtech víc než dvě miliardy korun. Vyšetřovatelé se domnívají, že důvodem byly úzké kontakty obou mužů.

Grygárek v dřívějším rozhovoru pro ČT popřel, že by měl na uvedeném trestném činu nějaký podíl, podle svých slov ani nijak zasáhnout nemohl. Argumentuje také tím, že se s Janouškem seznámil až v roce 2010 – v letech 2008 a 2009 mu tedy nemohl pomoci.

Jednání obou zmíněných aktérů policie během nynějšího vyšetřování nahrála. Janoušek v nich s Grygárkem řešil svou dopravní nehodu nebo situaci na státním zastupitelství. Janoušek měl podle záznamů z jeho kanceláře obavy zejména z nástupu Lenky Bradáčové. Mluvil o ní i s dalším návštěvníkem, jehož totožnost ale police nezjistila.

  • Neznámý muž: „Já mám těsně pod ní člověka, který je dneska na pozici, kde byl Libor Grygárek…. Ona se na maraton vydala tempem jako čtyřstovkou…“
  • Janoušek: „To se nedá vydržet - otázka, jak dlouho to bude trvat… Její meč je pan Š (Šlachta).“
  • Neznámý muž: „O ten když přijde, tak je zbytečná.“

Policie podle spisu odposlouchávala zhruba dvacítku lidí. Monitorovala také bankovní účty Romana Janouška i jeho rodičů. Role pražských podnikatelů v kauze Jany Nagyové-Nečasové je zatím nejasná. Rittig je zatím obviněn v jiné kauze v souvislosti s vyváděním části peněz z dopravního podniku, stíhán je i přes opakovanou snahu žalobců na svobodě. Jestli nahrávky lobbistů Romana Janouška a Tomáše Hrdličky povedou k nějakému trestnímu stíhání, není jisté. Oba zatím v takzvané kauze kmotrů žádnému obvinění nečelí.