Podnikatele Savova hledá policie kvůli daňovým únikům

Praha - Kriminalisté vyhlásili pátrání po podnikateli Františku Savovovi kvůli případu daňových úniků ve výši přes 700 milionů korun. Savov se podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje vyhýbá trestnímu řízení. Jeho jméno se již objevilo v databázi hledaných na policejním webu. Savov v zaslaném vyjádření pro ČTK označil počínání policie za teatrální a neopodstatněné. Podle médií bylo v kauze obviněno celkem deset lidí, o koho se jedná, ale zatím není jasné.

Loni v září prováděli detektivové v rámci tohoto případu domovní prohlídky a zasahovali i v Praze 5 - Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta, které Savovovi patří. Zásah se však podle policie netýkal vydavatelství ani žurnalistické činnosti. 

„V souvislosti s vyšetřováním případu vylákání nadměrných odpočtů DPH naši kriminalisté vyhlásili pátrání po jedné osobě z důvodu, že se vyhýbá úkonům trestního řízení,“ řekl mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej. 

Savov ale tvrdí, že není stíhán ani z ničeho obviněn. „Mám dost důvodů domýšlet se, proč se informace objevila právě v nedělních večerních zprávách ČT. Česky se tomu říká mediální vydírání,“ poznamenal. Sám si podle svých slov poštu na své doručovací adrese řádně vyzvedává. Dotyčné výzvy k účasti jsou mu prý záměrně směrovány až poté, co jednání proběhnou.

Již dříve mluvčí protikorupčního útvaru Ibehej médiím oznámil, že skupina obviněných působila v rámci několika obchodních společností a celková škoda způsobená státu může být až čtyř miliardy korun.