L-159 míří definitivně do Iráku, Bagdád odkoupí letouny za 4 miliardy

Praha – Nepotřebné letouny české armády L-159 koupí za čtyři miliardy korun Irák. Zájem o ně obnovil minulý týden, protože nutně potřebuje stroje na výcvik pilotů. Podle serveru Lidovky.cz byla smlouva na odkup 12 strojů podepsána v neděli. Prostředníkem prodeje je firma Aero Vodochody. Bagdád původně upřednostňoval stroje z Jižní Koreje, jejich dodání ale nedopadlo.

L-159 míří definitivně do Iráku (zdroj: ČT24)

Irák, který v září získá stíhačky F-16, nutně potřebuje cvičné stroje na výcvik pilotů. Představitelé iráckého ministerstva obrany tak obnovili zájem o české stroje a podepsali s vedením Aera smlouvu na koupi dvanácti zakonzervovaných letounů L-159. Zatím podle serveru není jasné, jakou částku by z transakce mělo získat ministerstvo obrany.

Není to ale poprvé, co Bagdád o letouny projevil zájem.  V říjnu 2012 tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) uvedl, že Česká republika se dohodla s Irákem na dodávce 28 letounů L-159, z toho 24 úplně nových. Česko si od dodávky slibovalo, že výrazně podpoří zdejší letecký průmysl a vytvoří přes 700 pracovních míst. Loni v prosinci ale z prodeje definitivně sešlo, protože se Irák rozhodl pro korejské stroje.  V březnu se ale ukázalo, že korejská firma není schopna dodržet datum dodávky, proto se Bagdád opět obrátil na Prahu.

Vývoz letounů L-159 podléhá režimu zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. O vydání licence rozhoduje licenční správa ministerstva průmyslu a obchodu ve správním řízení. „Licenční správa dosud neeviduje žádnou žádost o udělení vývozní licence k vývozu letounů L-159,“ uvedl Tomáš Loskot z tiskového oddělení MPO.

Další kontrakt s Američany je na spadnutí

Podle vyjádření ministerstva obrany by měla být tento měsíc podepsána smlouva o prodeji L-159 také americké firmě Draken International. Loni v listopadu tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek oznámil, že armáda je blízko prodeji 28 nepotřebných L-159 této firmě. Společnost měla zájem o 24 provozuschopných strojů a o čtyři na náhradní díly.

Třicet šest bitevníků, které si postupem času vysloužily nelichotivou přezdívku „české ležáky“, se armáda v minulosti snažila prodat do Indonésie, Mali, Venezuely, Jemenu, Egypta, Nigérie nebo na Filipíny. Z evropských zemí se o bitevníky zajímalo také Slovensko, Polsko, Řecko nebo Maďarsko. Kupec se nikdy nenašel. O letouny následně projevili zájem Američané. Dohoda s nimi byla zatím podpisu nejblíže.

Podzvukové bitevníky L-159 vyvinula v devadesátých letech společnost Aero Vodochody, letouny byly určené zejména k boji proti pozemním cílům. Za údržbu a skladování letounů přitom stát ročně zaplatí desítky milionů. Česká armáda jich za více než 50 miliard korun pořídila dvaasedmdesát, po několika letech provozu a profesionalizaci české armády se ale ukázalo, že bezpečnostní síly potřebují pouze čtyřiadvacet. Jejich zprovozněním by ale stát mohl vydělat desítky milionů. Výnosný je také následný servis strojů.