DMS zprávy pomáhají už deset let. Nejvíc jich Češi poslali při tsunami

Praha – DMSky neboli dárcovské textové zprávy letos slaví desáté výročí svého fungování. Češi si na takovou formu podpory zvykli. Od roku 2004 poslali přes 16 milionů DMS zpráv, a přispěli tak na dobročinné účely víc než 430 milionů korun.

DMS zprávy slaví deset let fungování (zdroj: ČT24)

Vůbec poprvé měli lidé možnost poslat dárcovskou textovou zprávu o Velikonocích v dubnu 2004, a to v průběhu charitativního večera Pomozte dětem v České televizi. Obsahovala dnes již dobře známou formuli „DMS KURE“.

„Předtím se během pořadu vlastně jenom přislíbilo, kolik určitý člověk dá, a pak museli jít na poštu a vyplnit složenku. Což bylo obtížné,“ vysvětluje výhody dárcovských zpráv Hana Šilhánová, ředitelka Nadace rozvoje občanské společnosti.

Opravdu ve velkém začali lidé DMS posílat hned několik měsíců poté – jako reakci na ničivou vlnu tsunami v jihovýchodní Asii na konci roku 2004. A model se osvědčil. 5. ledna 2005 dárci poslali 219 000 zpráv, což dosud představuje největší počet DMS zpráv v jediném dni.

Jak poslat DMS?

Je to jednoduché. Do textové zprávy v mobilním telefonu se napíše „DMS heslo“ (heslo se liší podle konkrétního projektu, který chce dárce podpořit). Zprávu je třeba potom odeslat jako běžnou esemesku na číslo 87 777.

Forma zprávy: DMS HESLO

Telefonní číslo: 87 777

Za celou dobu sbírky pro oblasti postižené vlnou tsunami se prostřednictvím DMS vybralo 50 milionů korun. Češi jsou ale solidární nejen při přírodních katastrofách. Pravidelně darují peníze i sbírce Světluška, která pomáhá nevidomým, již zmíněné akci Pomozte dětem a mnohým dalším projektům. Kompletní seznam 250 projektů a další informace o DMS zprávách najdete zde.

Přispěvatelé, kteří chtějí některý projekt podporovat pravidelně po malých částkách, mohou nyní využít i tzv. roční verzi dárcovské zprávy. Ta automaticky odesílá jednu DMS měsíčně vybranému projektu v průběhu jednoho roku.