Horečku dengue či malárii si můžete přivézt i z Evropy

Praha – U příležitosti dnešního Světového dne zdraví odborníci varují před nákazami, které přenášejí klíšťata a komáři. Klíšťata se nyní objevují i v místech, kde byl jejich výskyt dříve vzácný. Nákazy od hmyzu si lidé vozí zase z dovolených.

Klíšťata způsobují zánět mozku (klíšťová encefalitida) či lymskou boreliózu. Nejúčinnější prevencí je očkování, které je k dispozici ale jen na encefalitidu. Na boreliózu vakcína neexistuje (více o nemocích způsobených klíšťaty najdete zde). Komáři pak přenášejí malárii či žlutou zimnici, pasivně i boreliózu. Jedinou prevenci představuje použití repelentu.

Odborníci upozorňují, že kvůli klimatickým změnám se v posledních desetiletích v Evropě objevují infekční onemocnění, která byla dříve vymýcena, nebo onemocnění, která nejsou pro tento region typická. Právě malárií či horečkou dengue se mohou lidé nakazit i v oblíbených turistických destinacích. „Loni již tři země, Řecko, Turecko a Tádžikistán, měly místní výskyt malárie,“ upozorňuje ředitelka české pobočky Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová. Epidemie horečky dengue čítající několik tisíc případů se objevila v Itálii, Chorvatsku nebo Portugalsku.

Horečka dengue je vážná a potenciálně i smrtelná nemoc. Její příznaky zahrnují především vysokou teplotu, bolesti kloubů a nevolnost. Ve vážných případech může virus horečky dengue způsobit vnitřní krvácení, zbytnění jater, zástavu krevního oběhu a smrt. Podle oficiálních odhadů postihuje dengue ročně 50 milionů až 100 milionů lidí v tropech a subtropech.

Malárií se ročně nakazí asi 220  milionů lidí. V roce 2010 to bylo 219 milionů, z nichž 660.000 zemřelo - většina v subsaharské Africe. Nicméně tato čísla jsou jen přibližná, protože malárie postihuje z velké části chudé venkovské oblasti a podle některých expertů může být počet obětí malárie až dvojnásobný.