Český institut pro výzkum závislostí tajně kope za hazard

Ústí nad Labem – Údajně nezávislý Český institut pro výzkum závislostí si nejspíš platí samy hazardní firmy. Organizace hodnotící dopady hazardu působí na komunální politiky a lobuje za zachování heren. Reportéři ČT přišli s informací, že sdružení s největší pravděpodobností obdrželo finance také od státu, které z veřejných peněz získalo skoro tři čtvrtě milionu. Občanské inciativy v několika městech usilují o rušení heren, jejich boj ale není procházka růžovým sadem. Téma pro Reportéry ČT natáčel Jan Moláček.

Reportéři ČT o hazardu (zdroj: ČT24)

Začíná to většinou první sladkou výhrou a končí zadlužením či osobním bankrotem. Hazardní hry jsou v Ústí nad Labem velkým problémem. Zdejší občanské inciativy jsou si toho vědomy a usilují o radikální omezení nebo úplný zákaz provozování heren. Chtějí, aby se místní rozhodli sami, zdali kasina ve městě chtějí, či ne.

Radnice se po rok starém rozhodnutí Ústavního soudu dostaly pod tlak. Rozsudek totiž praví, že právě obce mají výhradní právo regulovat všechny automaty na svém území. „Pokud by někde měla platit nulová tolerance heren s výherními automaty, tak si myslím, že je to právě v Ústí, což je centrum kraje, kde je nejvyšší počet exekucí na hlavu, nejnižší mzdy a nejvyšší nezaměstnanost,“ domnívá se Václav Pištora z inciativy Ústí bez hazardu.

Institut pro výzkum závislostí je spjat s hazardním byznysem

Provozovatelé automatů ale bojují o každý stroj. Zřejmě jim v tom pomáhá i zmíněný Český institut pro výzkum závislostí, u jehož zrodu stál Petr Verosta, který má za sebou závislost na hazardních hrách. První pochyby o nezávislosti institutu se vynořily už v době, kdy bývalý gambler a aktivista začal automaty obhajovat. Hospodářské noviny vzápětí zjistily, že institut financují hazardní firmy, Verosta tehdy střet zájmů odmítl.

Herní automat
Zdroj: ČT24/isifa/Morc Kuba

Netrvalo dlouho a vyšlo najevo, že Verostův nejbližší spolupracovník Jiří Valeš figuruje v jedné firmě spolu s šéfem hazardní společnosti Wekosa. Navzdory tomuto odhalení institut funguje dál a získal i státní třičtvrtěmilionovou dotaci. Obnos byl prý určen k řízení prevence a k léčbe patologického hráčství. Verostův spolek však dostal dotaci loni v říjnu, tedy v době, kdy bylo propojení mezi ním a hazardním byznysem už veřejně známé.

Institut městům doporučuje zachování heren, jde o objednávku?

Kromě toho Český institut pro výzkum závislostí hraje v boji hazardních firem za jejich byznys. Zpracovává totiž analýzy pro česká města, ve kterých bez výjimky doporučuje zachování heren v těch konkrétních městech. „Tímto způsobem asi ovlivňují tu veřejnou debatu,“ uvedl Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Důkaz, že takové materiály vznikají na objednávky a podle požadavků provozovatelů hazardu, dokládají Reportéři ČT příslušnou e-mailovou komunikací mezi oběma subjekty.  

V podkladu, který tvoří přílohu e-mailu, Petr Verosta varuje před zákazem automatů - stejně jako v materiálech, které posílá do dalších měst. Příjemcem v kopii je přitom Marian Faber, jeden z šéfů hazardní společnosti Wekosa, která kontroluje většinu ústeckého trhu. Právě s Marianem Faberem společně podniká Verostův nejbližší spolupracovník Jiří Valeš.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Řešení zůstává v rukou ústeckého magistrátu. Zfalšované je i vyškrtávání automatů. Ve spise jsou uvedená místa, kde už dávno automaty nejsou, což veřejnost netuší. Zástupce ústeckého primátora radní Pavel Dlouhý však vzkazuje, že ještě letos připraví návrh novely vyhlášky regulující hazard, a ta bude obsahovat plošný zákaz automatů. Otázka, v kolika automatech budou napříště mizet peníze českých gamblerů, tak zůstává pořád otevřená.