Němeček: Pokud Babiš zablokuje kompenzace, ohrozí kvalitu péče

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) nedohodl na financování zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) Babiš blokuje dodržování koaliční dohody a ohrožuje tak fungování českého zdravotnictví. „Pokud vláda nepřijme kompenzace, bude to mít vliv na kvalitu zdravotní péče,“ varoval Němeček. Koaliční partneři se v posledních dnech přou kvůli tomu, jak by měl být kompenzován výpadek v příjmech nemocnic po zrušení stokorunových poplatků.

V některých nemocnicích je podle ministra zdravotnictví jen jedna sestra na 30 pacientů upoutaných k lůžku. Pokud nemocnicím stát nepomůže, situace se ještě zhorší. „Pokud vláda nepřijme kompenzaci poplatků, pokud bude dále zhoršovat ekonomickou situaci nemocnic, tak je to důvod k obavě o kvalitu péče. (…) Odpovědnost ponese ten, který ta opatření znemožní realizovat.“

ČSSD navrhuje peníze uvolnit zvýšením plateb za státní pojištěnce, s plánem financování na letošek a příští rok už před dvěma týdny souhlasila vláda. Ministr financí by ale takto situaci nechtěl řešit dlouhodobě a podle něj došlo při jednání k nedorozumění. „Já jsem to bral, že hlasujeme jenom o roce 2014, naši ministři také a naši partneři to brali jako, že je to i na další roky,“ uvedl Babiš.

  • „V koaliční smlouvě stojí, že výpadek příjmu za poplatky bude kompenzován. Výpadek ale bude i v dalších letech, a tak i kompenzace za státní pojištěnce bude i každý další rok,“ uvedl Němeček. „Když platby navýšíme k 1. 7., tak zůstanou od té doby navýšené,“ dodal.

Ministr zdravotnictví navrhl zvýšit od července odvody státu do zdravotního pojištění za děti či důchodce ze 787 na 845 korun. Za pololetí by to podle něj mělo přinést do systému veřejného zdravotního pojištění 2,1 miliardy korun.

Ministr zdravotnictví má plán úspor

Němeček chce další týden kabinetu předložit návrhy na úspory a větší transparentnost ve zdravotnictví. Asi sedmistránkový materiál se týká úprav v oblastech zdravotního pojištění, zdravotní péče a přímo řízených nemocnic. Konkrétně počítá například s novou koncepcí následné a paliativní péče nebo mnohem větším využitím centrálních nákupů u přímo řízených organizací. Opatření si podle Němečka vyžádají několik měsíců až let velmi tvrdé práce.

„Jsem rozhodně proti privatizaci nemocnic,“ uvedl Němeček s tím, že ani zavírání nemocnic ve velkém není řešením, spíše by volil cestu přizpůsobení struktury jednotlivých oddělení. Ministr také uvedl, že se v pondělí na krizovém štábu nemocnic domluvil na vytvoření svého poradního orgánu, který bude seznamován s výsledky a bude resortu dávat zpětnou vazbu. Nervozita ve zdravotnictví je podle něj velká, dokonce se prý mluví o stávkové pohotovosti, a proto doufá, že se brzy najde řešení koaličního sporu. „Já předpokládám, že ten náš bod je celkem jednoduchý, že už jednou ho vláda odhlasovala, teď jde jenom o to, aby potvrdila to, co odhlasovala, a my jsme mohli to legislativní řešení poslat do parlamentu,“ řekl k navýšení poplatků za státní pojištěnce Němeček.

Babiš dnes Sobotkovi předložil své analýzy, z nichž vyplývá, že náklady ve zdravotnictví rostou zejména pokud jde o lůžkovou péči, zatímco náklady na léky a ambulantní péči se v podstatě nemění. Ministr dále kritizoval Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) a upozornil také na to, že na účtech pojišťoven leží miliardy korun. „Pan premiér to uznává, na druhé straně stále trvá na tom, abychom tam dali celé ty poplatky, a já říkám, že by bylo dobře, abychom také šetřili,“ podotkl Babiš. O ministrovi Němečkovi v minulých dnech řekl, že mu nevěří, že rozkryje financování resortu. 

„Zdravotnictví rozhodně žádnou černou dírou není,“ brání se Němeček Babišově kritice. „České zdravotnictví je efektivní,“ dodal s tím, že Česká republika vydává na zdravotnictví téměř nejmenší podíl HDP ze všech evropských zemí a přitom poskytuje srovnatelně kvalitní péči.

Lidovci koaliční dohodu dodrží. „Myslíme si, že je třeba plně kompenzovat výpadek, který bude za poplatky. Bylo to i odhlasováno na vládě,“ uvedl šéf strany Pavel Bělobrádek. Návrhem na zvýšení odvodů se bude vláda znovu zabývat zítra a politici věří v dohodu. 

  • Komentář politologa Jiřího Pehe: „Andrej Babiš praktikuje politiku cukru a biče – k různým vládním návrhům, které vycházejí zejména ze sociální demokracie, se postaví nejprve negativně a po nějaké době ustoupí… Problém vidím v tom, že vláda má fungovat jako kolektivní orgán, ze strany ministra Babiše to není kolegiální. Otázka je, zda se ČSSD a ANO tak chovají proto, že se snaží sbírat body před volbami do Evropského parlamentu, nebo zda je to zárodek vážnějšího konfliktu, který může vyústit do podobných problémů, které měla Nečasova vláda a kterou tento druh neustálých sporů časem pohřbil.“