Policejní prezident by mohl být znám v pondělí, utkají se Tuhý a Brunclík

Praha - O funkci policejního prezidenta mají zájem dva uchazeči, České televizi to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jména zatím prozradit nechce – jedním ze zmíněné dvojice je ale současný pověřený šéf policejního sboru Tomáš Tuhý, který záměr ucházet se o místo potvrdil už včera. Druhým kandidátem je podle Radiožurnálu první náměstek šéfa Generální inspekce bezpečnostních sboru Dušan Brunclík. Kdo bude policejním prezidentem, by podle Chovance mohlo být jasné už v pondělí.

Výběrová komise bude podle mluvčího ministerstva Pavla Nováka při pohovoru mimo jiné posuzovat koncepci a vizi rozvoje policie, kterou museli uchazeči o post šéfa policie podat s přihláškou. „Dá se předpokládat, že vzhledem k tomu, že jsou pouze dvě žádosti, mohla by se dostat policejní komise k rozhodnutí na začátku příštího týdne,“ doplnil Novák.

Sedmičlenná výběrová komise je složená z odborníků ministerstva nebo zástupců odborů. Povede ji první náměstek ministra Jan Sixta. „Pokud mi odborná komise jednoznačně doporučí jednoho z kandidátů ke jmenování, nebudu váhat ani minutu. Je velmi pravděpodobné, že policie bude mít příští týden policejního prezidenta s nezpochybnitelným mandátem,“ řekl Chovanec. Pokud by však komise žádného z adeptů nepodoručila, bude následovat druhé kolo.

Vedoucí komise Jan Sixta:

„Kandidáti jsou oba kvalitní a myslím si, že se komise určitě dobere k nějakému jednoznačnému výsledku.“

Ministr vnitra oslovil v předchozích týdnech dopisem hned dvacet lidí z policie, hasičského sboru, celní správy, vězeňské služby, Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).  

Podle předsedy Nezávislého odborového svazu policie Milana Štěpánka však nešlo mnoho zájemců očekávat, protože oslovení důstojníci většinou již několik let řídí jiné bezpečnostní složky a mají například rozpracované úkoly. Přechod na prezidium by proto pro ně mohl být problém. „Nový prezident by měl začít pracovat na personálních otázkách, to znamená posílení o nové policisty. Měl by také jednat o platové situaci a především také o vybavení a o výdajích na provoz policie,“ uvedl Štěpánek pro ČT.   

Křeslo policejního prezidenta je volné od března, kdy Chovanec potvrdil platnost odvolání Martina Červíčka. Jeho jmenování zrušil v lednu tehdejší ministr vnitra v demisi Martin Pecina, což ukončilo 36 dní trvající dvojvládí v čele policie. Červíček proti rozhodnutí podal rozklad, který ministerská komise nového šéfa vnitra Chovance zamítla.

Bývalý ministr vnitra Jan Kubice podle komise v roce 2012 po odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho v rozporu se zákonem nejdříve odvolal Červíčka z pozice náměstka a pak ho jmenoval šéfem policie. Červíčka měl přitom z pozice náměstka podle rozkazu Petra Lessyho odvolat policejní náměstek Pavel Osvald.