Vrchní soud potvrdil třicetiletý trest za vraždu páru z Města Albrechtic

Olomouc – Vrchní soud v Olomouci potvrdil pětadvacetiletému Radku Větrákovi třicet roků vězení za vraždu manželů bývalé přítelkyně. Podnikatele loni v březnu ubodal nožem v jejich rodinném domě, pak je okradl. Podle obžaloby se rozhodl je zlikvidovat, protože jim měl vrátit statisíce korun, které už neměl. Dalším impulsem byla podle státního zástupce snaha pomstít se rodině, která ho zavrhla. Větrák se k vraždám přiznal. Hájil se ale tím, že je neplánoval. Soudy mu neuvěřily. Předseda senátu při odůvodnění výjimečného trestu poukazoval na zákeřnost a brutalitu útoku i bezcitné chování po zločinu.

Manželé, které Radek Větrák zavraždil, mu roky pomáhali. V šestnácti letech musel odejít od rodičů, chybělo mu zázemí i peníze. V domě obětí v Městě Albrechticích byl vítaným hostem, jeho majitelé, kteří měli prosperující firmu na výrobu dřevoobráběcích strojů a dobré postavení v městečku, mu důvěřovali, a dokonce mu chtěl dát za ženu jednu z dcer. Zlom nastal, když jim tajně vybral z účtu mnoho peněz, za které si koupil auto a hostil kamarády v barech. Dívka i její rodiče se s ním rozešli ve zlém, bylo to asi dva roky před vraždou. Vůči podvedené rodině mu zůstaly dluhy, které nebyl schopen splatit.

Odsouzený se 10. března 2013 vloupal do domu manželů a počkal si na ně. Nejprve přišla žena, kterou napadl, ubodal a pak ukryl ve sklepě. Když přišel její muž, zaútočil velmi tvrdě i na něho. Zasadil mu mnoho ran, z nichž devět bylo smrtelných. Tělo pak odtáhl do ložnice, položil do postele a přikryl. V domě uklidil stopy, vzal peníze, cennosti a jejich luxusním autem odjel do Prahy za jejich dcerou a bývalou přítelkyní. Za ukradené peníze si koupil mimo jiné nové oblečení a mobilní telefon. Dceři obětí vyčítal, že ho vykázala z bytu. Druhý den se vrátil na místo činu do Města Albrechtic, kde ho policisté ihned zadrželi jako podezřelého.

Obžalovaný Radek Větrák
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Výjimečné tresty

Výjimečným trestem je podle zákona trest od dvaceti do třiceti let vězení a také vůbec nejpřísnější trest v Česku - doživotí, který je určený pro nejhorší zločiny vražd, obecného ohrožení, teroristický útok, genocidu. Třicetiletý trest není až tak neobvyklý. Loni ho soud vyměřil Petru Golovi, který v domě v Pržně na Frýdecko-Místecku před dětmi ubil k smrti svou manželku a čtyřnásobnou matku a pak ji zastlal do peřin. Třicet roků si má podle loňského verdiktu odpykat ve vězení Zbyněk Prokop, který v pražské Krči zavraždil studentský pár. Pražský vrchní soud v minulém roce potvrdil třicetiletý trest také Albánci Fadilu Dávidovi, který nechal kvůli majetku uhořet stařenku z Liberecka.

Vydáno pod