Armáda cílí na 16 nových vrtulníků. Ruské stroje dosluhují

Praha – Nový armádní plán počítá s nákupem 16 nových víceúčelových vrtulníků, k akvizici má dojít mezi roky 2016 a 2020. Mají nahradit dosluhující bojové vrtulníky Mi-24 a Mi-35, stejně jako záchranářské stroje Sokol. Podle náčelníka Generálního štábu Petra Pavla se vojenské letectvo zajímá o stroje z třídy nižší, než do jaké patří známé americké blackhawky.

„Chceme jít cestou menšího počtu víceúčelových vrtulníků,“ uvedl Pavel s odůvodněním, že bojové vrtulníky jsou pro armádu příliš nákladné. Nové stroje by tak měly být schopny převážet vojáky, účastnit se bojů i sloužit k naléhavé zdravotnické evakuaci zraněných.

První muž české armády ale konkrétní typ strojů, které by se armádě zamlouvaly, neupřesnil. Naznačil pouze, že existuje zhruba šest odpovídajících výrobců. „Těch 16 vrtulníků by mělo pokrýt potřeby armády, které v té době budou,“ dodal generál.

Podle Petra Pavla armáda nechce kupovat velké bojové vrtulníky, jako jsou třeba americké apache: „Z hlediska naší armády by prostě pořízení minimálního počtu (těchto) vrtulníků znamenalo, že bychom na to museli obětovat prostředky snad na celé letectvo.“

Ruské vrtulníky za několik let skončí

Ruské bojové vrtulníky Mi-24 a Mi-35 vojenští letci opustí v letech 2016 až 2018. „Poté už nepředpokládáme jejich udržování ve výzbroji, protože jejich generálky a provoz by nás stály peníze, které prostě nejsme schopni na to vydávat,“ řekl Pavel. V případě sokolů pak generální oprava jednoho stroje stojí ministerstvo obrany tolik, co generálka dvou dopravních helikoptér Mi-17.

Vrtulníky Mi-24
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Armáda chce nadále provozovat leteckou záchrannou službu mimo jiné proto, že na ní může „naživo“ cvičit své lékařské specialisty pro zdravotnickou evakuaci. Bez ní se vojsko neobejde například v zahraničních bojových operacích. V rámci programu MEDEVAC také podobní lékaři vozí do České republiky těžce zraněné pacienty z jiných zemí. Naposledy se tak do Prahy dostali Ukrajinci, kteří utrpěli poranění při protivládních demonstracích.

Podle Pavla nechtějí vojáci kupovat velké bojové vrtulníky, jako jsou třeba americké Apache. „Z hlediska naší armády by prostě pořízení minimálního počtu (těchto) vrtulníků znamenalo, že bychom na to museli obětovat prostředky snad na celé letectvo,“ uzavřel Pavel.