Nový šéf Vězeňské služby chce snížit byrokracii i počet zaměstnanců

Praha – Nový šéf Vězeňské služby a bývalý šéf věznice Rapotice na Třebíčsku Pavel Ondrášek chce pro české vězeňství pružnější sbor. Plánuje propouštění desítek zaměstnanců na generálním ředitelství a přenesení povinností na jednotlivé věznice, chce také snížit recidivu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se sejde s odvolaným šéfem Vězeňské služby Petrem Dohnalem, kterého odvolala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Ondrášek chce efektivnější systém řízení bezpečnostního sboru a snížení byrokracie. Mimo jiné plánuje propouštění několika desítek lidí na generálním ředitelství. Některé kompetence ředitelství chce převést na regiony a jednotlivé věznice. Plánuje také intenzivnější komunikaci mezi věznicemi, ředitelstvím a ministerstvem spravedlnosti.

Kromě reformy Vězeňské služby se chce Ondrášek zaměřit také na vězeňství, které je podle něj stabilizované. Chtěl by ale snižovat rizika recidivy. K tomu by měla Vězeňská služba přispět lepší přípravou vězněných lidí na jejich návrat do civilního života. Reforma podle něj bude také vyžadovat intenzivnější spolupráci s Probační a mediační službou ČR a nevládními organizacemi, které fungují při resocializaci vězňů. 

„Pouze stabilizovaný a jednotný sbor může obstát v náročných úkolech, které bude reforma vězeňství vyžadovat,“ uvedl Ondrášek. Pověřený šéf vězeňské služby předpokládá, že ředitelé věznic získají více nezávislosti na ústředí. Generální ředitelství by pak jejich práci mělo hlavně koordinovat a kontrolovat. Někteří zaměstnanci, kteří budou muset ředitelství opustit, podle Ondráška budou moci získat místo v jiných organizačních složkách. „Pokud jsou natolik dobří odborníci, tak jim určitě bude nabídnuto místo,“ zdůraznil. 

Věznice v Drahonicích
Zdroj: ČT24

Podle Válkové jde o první fázi vězeňské reformy. „Neobsahuje pouze změny obsahové a koncepční, na kterých jsme už začali pracovat, ale současně vyžaduje nastartovat nový model řízení Vězeňské služby a vězeňství,“ uvedla Válková.

Odvolání šéfa Vězeňské služby bude řešit také Sobotka

Válková má ve věci odvolání šéfa Vězeňské služby podporu poslanců hnutí ANO. „Poslanecký klub ANO vyjádřil jasnou podporu paní ministryni Válkové,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Válková Dohnala odvolala s odůvodněním, že ztratila důvěru v jeho schopnost řádně vykonávat funkci a uskutečnit nezbytnou reformu vězeňství. Dohnal, který odvolání považuje za bezdůvodné a nezákonné, se bude právně bránit.

  • „Já jsem se dohodl s panem Dohnalem, že se s ním ještě sejdu v návaznosti na ten vývoj, ke kterému dochází na ministerstvu spravedlnosti, vzhledem k jeho odvolání. Já si chci poslechnout jeho názor na celou tuto záležitost. Vzhledem k tomu, že pan Dohnal protestuje proti tomu způsobu, jakým byl odvolán, tak bych si rád poslechl jeho stanovisko,“ řekl Sobotka.

Narážel tak na Dohnalovo vyjádření, že se bude bránit rozkladem a případně i správní žalobou, kvůli tomu, že se cítí poškozen na cti. Vězeňské službě tak podle něj hrozí dvojvládí. Podobná situace přitom teprve nedávno komplikovala fungování policie.

Ministryně spravedlnosti Dohnalovi vytkla mimo jiné to, že jeho přístup má „negativní dopad na hospodaření s majetkem státu“. Kontrola Vězeňské služby, kterou Válková nařídila po svém nástupu do funkce, prý mimo jiné odhalila závažné nedostatky například v oblasti zadávání veřejných zakázek či čerpání prostředků z fondů Evropské unie. Odvolaný šéf vězeňství oponoval například tím, že mu Válková vytýkala věci, které se staly ještě za předchozího vedení.

Brífink po jednání poslaneckého klubu hnutí ANO (zdroj: ČT24)
Vydáno pod