Na středoafrickou misi může jet 250 českých vojáků

Praha – Pokud by si to mise OSN ve Středoafrické republice žádala, může česká armáda vyslat až 250 vojáků, kteří byli připraveni do podobné mise v Mali. Zájem o účast českých vojáků v připravované operaci Spojených národů projevil při své návštěvě generální tajemník OSN Pan Ki-Mun.

Generální štáb počítal s 250 českými vojáky pro misi MINUSMA na území afrického Mali. Pro potřeby operace OSN tady ale zatím stačili vojáci jiných států. „Pro nás logicky by se dalo říct, že to, co jsme byli schopni nabídnout do mise MINUSMA, bychom měli být schopni nabídnout do mise ve Středoafrické republice,“ uvedl náčelník Generálního štábu AČR Petr Pavel.

  • „Je potřeba k tomu mít závazné stanovisko ministerstva zahraničních věcí a závazné stanovisko, které se teď vypracovává, generálního štábu. A až tohle budu mít pohromadě, tak předložím nějaký návrh vládě,“ uvedl na tiskové konferenci ministr obrany Martin Stropnický (ANO 2011).

V souvislosti se zvažovaným nasazením v misi OSN v Mali se hovořilo o možnosti vyslat do oblasti i české dopravní vrtulníky. K jejich nasazení během chystané operace ve Středoafrické republice je ale armáda zdrženlivá. Byť tuto možnost Pavel nevylučuje, připomíná, že zkušenost s jejich nasazením v Afghánistánu stála spoustu úsilí a peněz.

Vyslání vojáků závisí na postoji české vlády. Až po jejím souhlasu může armáda začít detailně plánovat případnou účast. Pan Ki-mun jednal s premiérem Sobotkou v pátek. Ministerský předseda po rozhovoru s generálním tajemníkem OSN zadal ministerstvu obrany, aby věc posoudilo. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) podle svého resortu přislíbil, že možnost českého zapojení bez odkladu projedná s ministerstvem zahraničních věcí a generálním štábem armády.

  • Konflikt mezi muslimy a křesťany si ve Středoafrické republice dosud vyžádal stovky obětí a znamenal ztrátu domova pro téměř milion lidí
  • Mise v africké zemi by se podle šéfa OSN Pan Ki-muna mohlo celkem účastnit až 12 tisíc vojáků a policistů
  • OSN má pro mírovou operaci v současnosti 6 tisíc afrických vojáků, 2 tisíce francouzských a tisíc z EU, takže potřebuje zhruba další 3 tisíce
  • Pokud by Česko bylo součástí mírové mise, hradily by mu Spojené národy veškeré náklady, uvedl Pan Ki-mun při své návštěvě ČR minulý týden