Soud potvrdil vrahům ze Slopného výjimečné tresty

Zlín - Zlínský soud dnes znovu potvrdil přísné tresty pro dvojici mladíků, kteří při loupežném přepadení ubili 77letého seniora v jeho domě v obci Slopné na Zlínsku. Maroš Straňák si ve vězení odsedí 25 let, jeho komplic David Šimon 21 let. V minulosti je přitom soudce pro nedostatek důkazů osvobodil.

Loni v létě zlínský soud zprostil oba obžalované viny pro nedostatek důkazů. Letos se ale objevila výpověď nového svědka, Milana Rakaše, kterému se Straňák ve vězení k vraždě přiznal, přestože ji předtím u soudu opakovaně popíral. Podle Rakaše dostal na seniora Straňák tip, s komplicem Šimonem ho šli přepadnout, loupež ale podle jejich slov nevyšla.

Zlínský soud proto nakonec poslal Maroše Straňáka do vězení na 25 let a Davida Šimona na 21 let, výjimečné tresty padly za loupežnou vraždu, při které plynovou pistolí ubili 77letého muže. „Pachových stop bylo takové množství a na takových místech, například ve vlasech zemřelého, že je zřejmé, že tyto stopy mohl zanechat jen pachatel nebo pachatelé. Chování obžalovaných po spáchání trestné činnosti bylo chladnokrevné, necitelné. Jiný než výjimečný trest nepřipadá v úvahu,“ vysvětlil verdikt soudce Radomír Koudela.

Hovoří soudce Radomír Koudela (zdroj: ČT24)

Na vraždu se přišlo až při pitvě

Pachatelé seniora škrtili a bili, do hlavy mu zasadili třicet ran pistolí. Z domu nakonec odešli s lupem tři tisíce korun a šperky v hodnotě 14 tisíc. Přivolaná lékařka na místě činu přitom konstatovala smrt pádem ze schodů, což následně zkomplikovalo celé vyšetřování. Příbuzní tak nevědomky uklidili všechny důkazy, protože se domnívali, že šlo o nešťastnou náhodou.

Až pitva po čtyřech dnech ukázala, že senior zemřel násilnou smrtí. Policie dorazila do jeho domu až pátý den po činu a na místě našla jen minimum důkazů. Soudce Radomír Koudela proto napoprvé oba vrahy zprostil viny. Zatímco Straňák si už ve vězení odpykával osmiletý trest za jiná přepadení, Šimona poslal soud do vazby až poté, co se objevilo svědectví Milana Rakaše.

Vývoj vraždy ve Slopném

22. září 2011

Dvojice vrahů, pětadvacetiletý Slovák Maroš Straňák a dvaadvacetiletý Čech David Šimon, přepadla staršího muže v jeho domku. Plánovali jen loupež, nakonec ale muže ubili plynovou pistolí. Senior zemřel v bolestech na frakturu lebky a krvácení do mozku.

27. září 2011

Podle třicítky ran na těle vraždu odhalili až lékaři při pitvě. Kriminalisté se hned rozjeli do Slopného, rodina ale mezitím domek po vraždě uklidila a krev vyčistila. Nemohli proto řádně zajistit všechny stopy.

15. srpna 2013

Po dlouhém vyšetřování začal Krajský soud ve Zlíně projednávat případ vraždy. Oběma mladíkům hrozil až doživotní trest.

22. srpna 2013

Kvůli nedostatku důkazů zlínský krajský soud obžalovanou dvojici zprostil viny, oba muži vraždu popřeli. Jediným nepřímým důkazem byly podle krajského soudu pachové stopy, které znalec vyhodnotil jako nesprávně zajištěné. Státní zástupce Leo Foltýn se proti rozhodnutí později odvolal.

Prosinec 2013

Vrchní soud v Olomouci vrátil případ do Zlína. Opakované výslechy svědků potvrdily, že podezřelí měli plynovou pistoli a že se pohybovali okolo domku zavražděného.

6. ledna 2014

Zlínskému krajskému soudu se přihlásil nový svěděk. Milan Rakaš si kauzy všiml v médiích a bylo mu prý líto pozůstalých. S obviněným Straňákem se seznámil ve vězení. Straňák se mu tam měl přiznat k vraždě i k tomu, že má strach z vyšetřování a z dlouhého trestu, před soudem to ale odmítl.

15. ledna 2014

Krajský soud odsoudil dvojici obžalovaných k výjimečným trestům - 25 a 21 let.

10. dubna 2014

Soud oběma mladíkům výjimečné tresty potvrdil.