Sobotkova vláda souhlasí se zvýšením plateb, zdravotnictví získá miliardy

Praha – Koaliční vláda zažehnala vzájemné spory a shodla se na navýšení plateb za státní pojištěnce. Ty mají stoupnout od prvního července a zdravotnictví by ještě letos díky tomu mělo získat 2,1 miliardy korun. To by mělo kompenzovat výpadek za zrušené stokorunové poplatky. Příští rok má zdravotnictví díky vyšším platbám za státní pojištěnce získat 4,2 miliardy, z této částky však miliardu přispěje ministerstvo zdravotnictví z účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Kabinet souhlasil s návrhem ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na navýšení odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané. Měsíční platba za šest milionů státních pojištěnců stoupne ze 787 na 845 korun. Pojišťovny budou muset navýšit nemocnicím platbu za obsazené lůžko za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného poplatku. 

„Já jsem samozřejmě velmi spokojen, protože to znamená uklidnění pro nemocnice, uklidnění pro pacienty, a znamená to, že finanční kompenzace, které jsme navrhovali, byly přijaty. Jsem také rád za velmi vstřícné jednání ministra financí – já jsem byl také vstřícný, nabídl jsem, že v příštím roce se bude zdravotnictví zčásti na nákladech podílet,“ komentoval rozhodnutí kabinetu Svatopluk Němeček.  

Jedna miliarda by totiž do zdravotnictví měla přitéct z účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Jeho mluvčí Lucie Šustková ČTK řekla, že k březnu měl ústav na rezervním fondu 1,928 miliardy korun. S těmito prostředky lze nakládat pouze v souladu se zákonem. Jde o mimorozpočtové zdroje. „V případě jiného použití těchto prostředků by bylo nutné změnit legislativu,“ uvedla. 

Babiš požadoval úspory ve zdravotnictví

Koaliční partneři se v posledních dnech přeli kvůli tomu, jak by měl být kompenzován výpadek v příjmech nemocnic po zrušení stokorunových poplatků. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) včera premiéru Sobotkovi předložil své analýzy, z nichž vyplývá, že náklady ve zdravotnictví rostou zejména pokud jde o lůžkovou péči, zatímco náklady na léky a ambulantní péči se v podstatě nemění. Ministr dále kritizoval Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) a upozornil také na to, že na účtech pojišťoven leží miliardy korun. „Pan premiér to uznává, na druhé straně stále trvá na tom, abychom tam dali celé ty poplatky, a já říkám, že by bylo dobře, abychom také šetřili,“ podotkl Babiš. O ministrovi Němečkovi v minulých dnech řekl, že mu nevěří, že rozkryje financování resortu.  

„Zdravotnictví rozhodně žádnou černou dírou není,“ bránil se však Němeček Babišově kritice. „České zdravotnictví je efektivní,“ dodal s tím, že Česká republika vydává na zdravotnictví
téměř nejmenší podíl HDP ze všech evropských zemí a přitom poskytuje srovnatelně kvalitní péči. Němeček chce další týden kabinetu předložit návrhy na úspory a větší transparentnost ve zdravotnictví. Asi sedmistránkový materiál se týká úprav v oblastech zdravotního pojištění, zdravotní péče a přímo řízených nemocnic. Konkrétně počítá například s novou koncepcí následné a paliativní péče nebo mnohem větším využitím centrálních nákupů u přímo řízených organizací. Opatření si podle Němečka vyžádají několik měsíců až let velmi tvrdé práce.

Lékařské odbory: Zvýšení plateb nestačí, zdravotnictví přišlo o miliardy

„Myslím si, že je to dobrá zpráva, ale zároveň se domnívám, že vláda nemusela situaci až tak vyhrotit – už před 14 dni se víceméně zavázala k tomu, že to udělá,“ uvedl ve vysílání ČT24 předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Podle něj ale vláda vrací do zdravotnictví pouze ty peníze, které z něj ukrojila zrušením poplatků.

Podle České lékařské komory by ale stát měl do zdravotnictví vrátit, co mu vzal růstem DPH nebo devalvací koruny. V posledních několika letech tak prý přišel resort přinejmenším o 30 miliard, z nichž většinu pokryl z vnitřních rezerv, další rezervy už podle komory nemá.

Také podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera zvýšení plateb za státní pojištěnce samo o sobě problémy nevyřeší: „Je potřeba na zdravotnictví trpělivě pracovat a postupně ho reformovat – systém postupně ladit a dělat tisíce věcí. Ta první, kterou současná koalice udělala, je zrušení regulačních poplatků, což je minus pět miliard.“ Na druhou stranu ale Heger upozornil, že do zdravotnictví letos přiteče šest miliard a příští rok další čtyři: „To už jsou skvělé peníze, je ovšem třeba udělat celou řadu racionalizačních kroků, protože se ve zdravotnictví peníze ztrácejí,“ tvrdí Heger.