Ministerstvo chce uspíšit odměňování protikomunistických bojovníků

Praha – Vydávání osvědčení o účasti na protikomunistickém odboji se vleče. Do konce března získalo osvědčení protikomunistického bojovníka skoro 500 lidí. K tomu zároveň dostali symbolicky stotisícové odškodné. Zákon o třetím odboji ale začal platit před více než 3 lety a úředníkům ministerstva obrany stále chybí vyřídit téměř 2 700 žádostí. Většině lidí je ale kolem devadesáti let a uznání by se tak nemuseli už vůbec dočkat.

Bohumil Robeš bojoval proti komunismu. V 50. letech byl členem skautské ilegální skupiny a jeho prací bylo hlavně vymýšlet a roznášet protikomunistické letáky. „Měli jsme za úkol shromažďovat jména funkcionářů KSČ, kteří terorizovali obyvatele,“ popsal Robeš. Státní bezpečnost následně skauty dopadla a Bohumil Robeš dostal za psaní letáků 5 let. V odboji ale pokračoval i ve vězení, komunisti ho nezlomili. Kvůli tomu byl nakonec za mřížemi přes 13 let. O osvědčení třetího odboje si Bohumil Robeš zažádal už v listopadu 2011. Dočkal se až teď. 

Více než 200 lidí už se ale odznaku protikomunistického bojovníka nedočkalo. „Každý týden podepisuji ukončení toho řízení z důvodů úmrtí žadatele, to je nesmírně bolestivé a nechci, aby se v nich tímhle způsobem pokračovalo,“ uvedl ředitel odboru válečných veteránů Eduard Stehlík.

Ministerstvo chce uspíšit odměňování protikomunistických bojovníků (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany se proto snaží vydávání osvědčení urychlit. Zatímco letos v únoru vydali 40 odznaků, v březnu už to bylo 66. „Byly vytvořeny tři nově postavené týmy, které fungují velmi intenzivně, do toho jsme přijali některá opatření, tedy zjednodušení agendy,“ komentoval Stehlík. 

Naposledy dostali lidé osvědčení o třetím odboji v salónku Praha na ministerstvu obrany koncem loňského roku, nově vyznamenaní budou letos poprvé 12. května. 

Schválená osvědčení o třetím odboji
Zdroj: ČT24

Ministerstvo musí ověřit tisíce žádostí

Ocenění ministerstva obrany se pojí se zákonem o protikomunistickém odboji. Silový resort od listopadu 2011 obdržel tisíce žádostí o přiznání podílu na podlamování komunistické moci. Ke statutu odbojáře se ale přihlásili například i lidé, kteří pokoutně obchodovali s valutami – tzv. veksláci; v žádosti uváděli, že svou činností rozkládali komunistický režim. Ocenění odbojáře chtěli získat i výtržníci, kteří dávají svému stíhání za minulého režimu politický podtext. V řadách žadatelů se vyskytl i bývalý agent StB, který tvrdil, že byl agentem dvojitým, důkaz o tom ale nepředložil. O odbojářský odznak se dokonce přihlásil mladý muž, který měl ve svých třinácti letech organizovat protikomunistické akce.

Ministerstvo přitom v rozhodování o udělení odbojářského statutu dodržuje přísná kritéria a odznak tak nepřiděluje ani lidem, kteří byli odsouzeni v politických procesech, ale nikdy nevedli aktivní odboj, ani těm, kteří proti režimu vystupovali v srpnu 1968. Vlastenecké projevy proti okupaci nebere jako a priori činnost zaměřenou proti režimu.