Vojáci NATO na Ukrajině? Sobotka a Zeman se neshodnou

Praha - Severoatlantická aliance (NATO) by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) neměla vysílat své vojáky na Ukrajinu. A to ani v případě, že Rusko bude pokračovat v agresi. Sobotka to řekl dnes v rozhovoru s ČTK. Vstup aliančních vojáků na Ukrajinu v případě širších vojenských operací Ruska mimo území Krymu navrhuje prezident Miloš Zeman.

„Já si nemyslím, že by NATO mělo vysílat své jednotky na Ukrajinu. NATO by mělo vojensky reagovat pouze v situaci, že by byl napaden některý ze členských států NATO, popřípadě na základě rozhodnutí bezpečnostní rady OSN,“ prohlásil Sobotka. Věří, že agrese na dalších územích Ukrajiny nebude pokračovat a že se tamní vládě podaří udržet územní celistvost země.Sobotka zopakoval, že Česká republika neuznává anexi Krymu ani výsledky tamního referenda, které připojení k Rusku potvrdilo. Vyjádřil také přesvědčení, že reakce Evropské unie není bez odezvy. „Sankce nepochybně hrají výraznou roli, pokud jde o úvahy Ruska o tom, zdali má pokračovat ve vojenském angažmá i v jiných částech Ukrajiny,“ poznamenal.

Šéf NATO vyzývá Rusko ke stažení vojsk

V Praze je dnes na návštěvě generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Sešel se s premiérem Sobotkou a odpoledne si promluví i s prezidentem Zemanem. Rasmussen vyzval Rusko, aby stáhlo vojska z hranic Ukrajiny a zahájilo s Kyjevem dialog. Podle něj řešení celé situace leží v diplomacii. „Varoval jsem Rusko před další vojenskou intervencí na Ukrajině… takový zásah by měl vážné následky a vedl by k mezinárodní izolaci Ruska,“ prohlásil Rasmussen na společném brífinku se Sobotkou. 

Prezident Zeman hodlá Rasmussenovi sdělit svůj postoj k možnému využití vojáků NATO na Ukrajině. „Ano, samozřejmě, že ho zopakuji. Protože si myslím, že něco jiného je obsazení Krymu, který nikdy k Ukrajině nepatřil (…) a něco úplně jiného je vpád na území suverénního státu,“ řekl Zeman ve středu.

Zeman je zastáncem federalizace Ukrajiny po vzoru Německa nebo Švýcarska. Podle něj by mohla situaci v zemi zklidnit. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vidí ve vytvoření federace jedinou cestu, jak zaručit stabilitu a neutralitu Ukrajiny.

Rasmussen vyzval Rusko, ať stáhne vojska z ukrajinských hranic (zdroj: ČT24)