Vládní koalice: Chceme a budeme táhnout za jeden provaz

Praha – Vládní koalicí v posledních týdnech hýbala hlavně otázka navýšení plateb za státní pojištěnce, kvůli níž se měla sejít i koaliční rada, třecí body se nicméně našly i v jiných otázkách. Prezentaci rozdílných postojů přes média však, zdá se, vyřešilo jednání jednotlivých ministrů, kteří se shodli na společném postupu v ožehavých otázkách. Ve vládní koalici nyní podle jejích představitelů panuje přesvědčení, že nejlepší bude tzv. táhnout za jeden provaz.

„Mně to připomínalo pozici EU vůči Ukrajině a Krymu. Tady byli všichni vedeni dobrými úmysly, ale ono dost dobře není možné, aby v kauze, jako je kauza OKD nebo Paskov, postupovala ministerstva každé zvlášť. To nevede k výsledku. A mám dojem, že dnes už toto nikdo nezpochybňoval. Všichni sdílejí přesvědčení, že je potřeba táhnout za jeden provaz,“ uvedl v pořadu Události, komentáře ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Za nešťastné považuje mediální konfrontaci i předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Rovněž podle něho by k podobným situacím už docházet nemělo. „Myslím, že k nějaké zásadní roztržce nedošlo. Já jsem se na to díval tak, že je nešťastné ventilovat dílčí problémy, které jsou v každé koalici, přes média. A to je ten závěr dnešního jednání,“ řekl.

  • „Domnívám se, že ty problémy musí vznikat. Často nejsou černobílé a mohou být různé postoje, to se prostě dít bude a nejsme schopni to odstranit. Ale co je důležité, abychom předtím, než se jde na vládu, tak aby si to ti ministři byli schopni sjednotit. Je to otázka managementu. Tyhle věci nemá smysl řešit veřejně,“ uvedl Zaorálek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil nedávné spory v koalici za provozní problémy. „To, co se odehrávalo, bych nazval jakýmisi provozními problémy. Ale nemyslím si, že některá z koaličních stran má zájem na tom, aby ta komunikace vypadala i v příštích měsících podobným způsobem,“ uvedl Sobotka v rozhovoru pro ČTK. Nelehkou debatu premiér očekává také nad návrhem státního rozpočtu. 

Další spory zřejmě ještě nastanou

Nejvíce soudržnost koalice a její pnutí v posledních dnech otestovala situace na zdravotnictví a střet ministrů Němečka a Babiše. Otázkou však zůstává, zda politici svá „předsevzetí“ dodrží i v okamžiku, kdy takříkajíc půjde do tuhého a nastane problém, u něhož najít řešení bude velmi složité. „Je to zbožné přání, které bohužel nebude naplněno, protože až zase bude nějaká vyhrocenější situace, tak na toto předsevzetí někteří politici zapomenou. Různým mediálním přestřelkám se nevyhneme,“ myslí si komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Podle Hartmana jsou zkrátka takové konfrontace přirozenou (i nezbytnou) součástí politického dění, a to nejen toho českého. „Politici přes média rozehrávají různé hry, připravují si například půdu pro to, aby prosadili některou věc, třeba partnera donutili přistoupit ke kompromisu nebo aby vyprovokovali některé jednání. Ostatně nebýt takovéhoto dohadování a vyhrocení situace, tak by se pozornost těmto problémům asi tolik nevěnovala,“ uvedl.

Ministr vnitra Milan Chovanec už naznačil, že mu polemika mezi vládními představiteli připomíná situaci za vlády ODS a TOP 09. Komentátor ČRo Hartman však takovouto paralelu nevidí. „Zatím se spory mezi ČSSD a ANO vedou o věcné problémy a netýkají se konkrétních skandálů, které by se týkaly jednotlivých členů vlády nebo jednotlivých stran,“ řekl.

  • „Ten spor se dost personifikuje mezi premiéra a ministra financí, může se to vykládat tak, že je to boj o to, kdo bude silnější. Já to vnímám jako střet tradičního pojetí politiky a pokus o zavedení firemních, manažerských prvků do politiky,“ myslí si Petr Hartman.
Spory v koalici tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)