Na šéfa policie doporučila komise Tuhého

Praha - Novým policejním prezidentem by se měl podle ministerské komise stát Tomáš Tuhý, dočasně pověřený šéf sboru. Informaci přinesl Český rozhlas. Komise Tuhého doporučí ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Kromě Tuhého kandiduje náměstek Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušan Brunclík. Dnes představili své projekty.

„Pokud dostanu jednoznačný názor na jednoho z adeptů a bude podložen dobrým projektem, tak nebudu váhat ani minutu a lze očekávat jmenování policejního prezidenta,“ řekl už dříve ministr Chovanec. Doporučením komise se sice nemusí řídit, ale podle svých slov to udělá. Jsou v ní podle něj lidé, kterým důvěřuje, například bývalý policejní prezident Jiří Kolář.

Chovanec oslovil v nabídkovém řízení 20 lidí. Byli to příslušníci policie, hasičského sboru, celní správy, vězeňské služby, Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pokud by šéfa policie nyní nevybral, následovalo by výběrové řízení vztahující se na více lidí.

Křeslo šéfa je volné od března, kdy Chovanec potvrdil platnost odvolání Martina Červíčka. Jeho jmenování zrušil v lednu tehdejší ministr vnitra v demisi Martin Pecina, což ukončilo 36 dní trvající dvojvládí v čele policie. Červíček proti rozhodnutí podal rozklad, který ministerská komise zamítla.

Bývalý ministr vnitra Jan Kubice podle komise v roce 2012 po odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho v rozporu se zákonem nejdříve odvolal Červíčka z pozice náměstka a pak ho jmenoval šéfem policie. Červíčka měl přitom z pozice náměstka podle rozkazu Petra Lessyho odvolat policejní náměstek Pavel Osvald.