Předražené zdravotnické přístroje má utnout ministerská komise

Praha – Rozhodování o nákupu drahých přístrojů do nemocnic přejde na přístrojovou komisi ministerstva zdravotnictví. Zdravotní pojišťovny se budou řídit jejími doporučeními, zavázaly se k tomu podpisem memoranda. Sbor má posuzovat třeba u magnetických rezonancí cenu, ale i náklady za jejich provoz nebo to, zda je přístroj v daném regionu potřebný.

„Zdravotní pojišťovny se zavazují, že nebudou platit žádnou drahou přístrojovou techniku, kterou by tato komise nedoporučila,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který memorandum podepsal za vedení resortu. Komise bude řešit nákupy státních i ostatních zdravotnických zařízení. Usednou v ní zástupci ministerstva, pojišťoven, odborných lékařských společností podle zaměření přístroje, lékařské komory, odborů a krajů.

Ustavení přístrojové komise hodlá ministr předložit v návrhu opatření vládě příští týden. Připomněl, že nejde o nic nového, komise už tady v minulosti fungovala. Zrušil ji někdejší ministr za ODS Tomáš Julínek (2006–2009) s odůvodněním, že by měly výběr přístrojů k nákupu hlídat pouze pojišťovny. Její znovuustavení přichází krátce poté, co ministr financí Andrej Babiš (ANO) nedávno kritizoval zdravotnictví jako „černou díru“ na peníze, požaduje jasnější průhlednost finančních toků.

Ministr představuje vznik přístrojové komise (zdroj: ČT24)

Němeček nepovažuje za prvotní cíl komise šetřit, především by měla přispět k tomu, aby rozmístění techniky odpovídalo potřebám pacientů, nikoli podnikatelských záměrů. „Myslím si, že pokud systém má jasná pravidla, jasné procesy, vykazuje i větší transparentnost a efektivitu,“ doplnil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Šéf Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček připomněl, že dosud byly pojišťovny pod tlakem, kdy někdo koupil třeba i za evropské dotace drahý přístroj, a teprve pak vyjednával o úhradách. „My chceme, aby pacienti dostali péči, která pro ně je důležitá a nezbytná, ale aby to mělo pravidla, abychom respektovali regionální rozložení a měli víceméně dopředu jasno, co v následujícím roce budeme hradit, a podle toho připravili zdravotně pojistné plány,“ řekl.