Ministerstvo se rozhoupalo k tažení proti ubytovnám

Praha - Doplatek na bydlení pro lidi v tísni by měl být od ledna v ubytovnách nižší než v bytech. Ke všemu by od ledna 2015 měly ubytovny splňovat stanovené standardy kvality týkající se třeba metrů na osobu nebo počtu lidí na hygienické zařízení. Na jeden byt nebo pokoj by měl úřad vyplácet také jen jednu dávku. Pokud by se člověk nesnažil sám zvýšit svůj příjem, mohl by o ni přijít. Touto novelou o hmotné nouzi chce ministerstvo práce omezit výdaje na dávky za bydlení v předražených a nevyhovujících ubytovnách.

„V současné době dochází k progresivnímu nárůstu poskytovaného doplatku na bydlení, a to nejenom z důvodu dopadů ekonomické krize, ale i proto, že se řada občanů naučila určité výhody zákona o pomoci v hmotné nouzi využívat,“ uvádí autoři novely v podkladech. Navrhované změny mají dopadnout na „majitele nemovitostí“, kteří pronajímají nevyhovující a předražené prostory.

Už vláda Jiřího Rusnoka se snažila změnit pravidla vyplácení doplatku v ubytovnách. Především se ale snažila omezit dobu poskytování dávky na půl roku, nejvýše na rok. Odborníci z praxe, akademici i aktivisté varovali, že v důsledku takového přístupu by mohly tisíce lidí skončit po čase na ulici. Resort ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) proto připravil novou variantu.

Odhady vládní agentury pro sociální začleňování

  • V ubytovnách žije až sto tisíc lidí, nezřídka se tu potýkají s nedůstojnými podmínkami za přemrštěné ceny.
  • Výdaje na doplatek na bydlení i počet těch, kteří ho od státu dostávají, rychle rostou.
  • V prosinci 2012 pobíralo dávku 52 900 lidí, o rok později už jich bylo 77 800.
  • Za rok 2012 se vyplatilo 1,67 miliardy, v roce loňském už přes 2,81 miliardy korun.

Na byt či místnost by se vyplácela jen jedna dávka, která se vypočítá podle počtu společně hospodařících osob. Ten, kdo bydlí v bytě s cizími lidmi, by od úřadů dostal jen podíl z celkové částky. Zbytek by doplatili spolubydlící. Pokud by se člověk nesnažil hledat si vhodné a přiměřené bydlení a neusiloval o nějaký další příjem, o dávku by mohl přijít. Ministerstvo tak chce lidi motivovat k řešení jejich nepříznivé situace.

Norma má rozlišit byt a jiný obytný prostor, tedy třeba ubytovnu. V ní by měl být doplatek nižší. Například tam, kde by byla umývárna a WC společné na chodbě, by mohl dosahovat maximálně 75 procent stanovených normativních nákladů.

Přichází standardy kvality - bič na ubytovny s nuznými podmínkami

Podle novely musí ubytovny nově splňovat standardy kvality. Chystaná vyhláška nařizuje, aby byl jiný než obytný prostor uzamykatelný. Musí v něm být minimálně jedna místnost, která nesmí být menší než osm metrů čtverečních. Na každou další ubytovanou osobu pak připadá minimálně pět metrů čtverečních. Jedno hygienické zařízení má sloužit maximálně deseti nájemníkům, pro ženy a muže musí být oddělené. Podmínkou jsou okna - tedy denní světlo, přístup k pitné vodě, přímé větrání či vytápění s možností regulace. Doplatek by se určil podle obvyklého nájemného.