Stropnický: Pár let se současným rozpočtem by armádu zničilo

Praha – Severoatlantická aliance se v současné době nemusí obávat, že by Česká republika nebyla platným členem NATO, je přesvědčen ministr obrany Martin Stropnický. „V současné chvíli to není až tak zlé, ale kdyby současná rozpočtová situace měla přetrvávat několik let, tak by naše akceschopnost nebyla dostatečná,“ upozornil Stropnický. Problémy se objevily například u připravované mise OSN ve Středoafrické republice, kam česká armáda přislíbila poslat 250 vojáků, ovšem zdaleka ne ze všech požadovaných jednotek. OSN by totiž uvítala například pomoc české polní nemocnice nebo využití letadel CASA a vrtulníků, ty ale momentálně k dispozici nejsou.

Severoatlantická aliance vystavila české armádě nečekaně špatné hodnocení. Část vojska je podle ní v kritickém stavu. Pokud Česko neuvolní víc peněz, tak v případě opravdové války neobstojí. „Česká republika nepolevuje v závazcích vůči NATO, nicméně investice do obrany jsou příliš nízké, takže jsem požádal vládu, aby nalezla způsoby, jak je zvýšit,“ varoval generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

„Armáda je dnes pod hranicí udržitelnosti. Pokud se s tím velice rychle něco neudělá, některé její schopnosti zaniknou,“ upozornil nedávno také náčelník generálního štábu Petr Pavel. „Blížíme se k době, že se armáda v budování svých schopností nebo vůbec zabezpečení svých činností zadrhne,“ zdůraznil Pavel - více čtěte zde.

Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o funkčnosti české armády nepochybuje a vidí i prostor k úsporám. „Chci odmítnout to, že by Česká republika nebyla schopná plnit své spojenecké závazky a nebyla schopná dostát svému členství v Severoatlantické alianci,“ uvedl Sobotka.

Podle ministra obrany je pravda na obou stranách, premiér má pravdu v tom, že současná situace české armády opravdu není špatná, a náčelník generálního štábu upozorňuje na reálný problém, kdy současný způsob financování armády opravdu udržitelný není.

„Zatím jsme schopní své závazky pokrýt, ovšem za pár let to může být jinak,“ potvrdil velvyslanec ČR při NATO Jiří Šedivý. Rozpočet pro armádu by podle něj měl do pěti let dosáhnout 1,5 procenta HDP, což je částka, která by odpovídala požadavkům NATO i potřebám České republiky.

Do Středoafrické republiky nevyrazí polní nemocnice ani vrtulníky

Armáda je schopna poslat do připravované mise OSN ve Středoafrické republice až 250 vojáků. „To, co pro nás je také důležité, abychom věděli, do jaké situace tam naši vojáci přijdou, jaký je cíl této vojenské operace, v jakém časovém horizontu může být tento cíl dosažen, aby to byla mise, která bude mít nějaký zřetelný počátek, ale také nějaký zřetelný konec,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka, kterého minulý týden o české vojáky pro misi požádal generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Voják hnutí Séléka
Zdroj: ČTK/AP Photo/Jerome Delay

Ministr obrany Martin Stropnický k tomu dnes pro Radiožurnál dodal, že OSN by po Česku nejvíce chtělo polní nemocnici, což ale prý není už teď možné zajistit. OSN má zájem také o přepravní kapacitu. „My máme čtyři letouny CASA. Z toho jeden je na Sinaji, druhý je záložní, kdyby se s tím na Sinaji technicky něco stalo, no a dvě CASY jsou potřeba na přemísťování vojáků a materiálu do Afghánistánu a Mali, takže to také nejde,“ řekl Stropnický. Česko nemůže poskytnout ani vrtulníkovou jednotku.

  • „Takže my můžeme poskytnout jenom rotní úkolové uskupení v počtu do 250 vojáků. Není to málo, ale ta nabídka je vlastně zúžená o specializace, ve kterých jsme dobří, třeba to zdravotnictví. To už není bůhvíjaká situace,“ dodal Stropnický.

O Středoafrické republice, kde si dosud střety křesťanů a muslimů vyžádaly stovky obětí a téměř milion lidí vyhnaly z domovů, jednal Pan Ki-mun minulý týden i s prezidentem Milošem Zemanem, který obecně podporuje větší zapojení Česka do mírových operací Spojených národů. Mise v africké zemi by se podle šéfa OSN mohlo celkem účastnit až 12 000 vojáků a policistů.