Češi mají problémy s játry, může za to hlavně špatná životospráva

Praha – Až čtyřicet procent Čechů může mít problém s játry. Ukázalo to cílené testování více než 1 600 pacientů, které proběhlo v únoru a březnu. Výsledky odběrů většinou poukázaly na špatnou životosprávu, v několika případech ale odhalily závažná onemocnění.

Výsledky testování:

  • Testovat se nechalo 1 087 žen a 586 mužů, celkem 1 673 lidí.
  • 40 procent testovaných nemá játra zcela v pořádku.
  • Hůř na tom byli muži – laboratorní vyšetření odhalilo problém u 55 procent z nich.
  • Pozitivní nález pak měla třetina žen.
  • Nejlepších výsledků dosáhly ženy do 25 let. V této kategorii totiž testy odhalily nestandardní hodnoty jen u necelých 15 % z nich.
  • Testování ukázalo, že s přibývajícím věkem přibývají i zdravotní problémy a rizika. U lidí starších 50 let byl totiž pozitivní nález častější než u mladších věkových skupin.

Nejčastější příčinou, proč tento orgán přestane správně fungovat, je nadváha. „Je to v podstatě civilizační celosvětová záležitost, doslova pandemie. V důsledku onemocnění jater pak přibývá potřeba transplantací,“ uvedl přednosta hepatogastroenterologie IKEM Julius Špičák. Játrům neprospívá ani nadměrná konzumace alkoholu nebo dlouhodobé užívání léků. 

Řada závažných onemocnění jater probíhá velmi dlouho skrytě a projevuje se až ve chvíli, kdy už lékaři pro jejich záchranu nic nezmůžou. Několik takových pacientů odhalil i tento průzkum – šlo o pokročilou cirhózu nebo chronickou žloutenku.

Abnormální nález u jaterních testů většinou neznamená tragédii, u dvou třetin pacientů stačí, když kvůli zlepšení stavu změní životosprávu. Zásadní změny životního stylu by ale lidé měli vždy konzultovat s odborníky. „Často je jedná o určitou formu návyku – takže to naráží na problémy jako u léčby jakékoliv jiné závislosti,“ podotkl Špičák. 

  • játra dospělého člověka váží zhruba 1,5 kg
  • vyfiltrují 1 500 litrů krve každý den

Játra jsou pro život nepostradatelná, protože jednou z jejich hlavních funkcí je odbourávání škodlivin a detoxikace organismu. Bezplatné testování jater je sice u konce, ale v současné době si můžete nechat zdarma otestovat dva další životně důležité orgány – slinivku a ledviny. Více o projektu Zdraví národa naleznete zde.