Česko nevyhoví žádosti Pan Ki-muna vyslat nemocnici do Afriky

Praha – Žádost generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna na vyslání polní nemocnice do Středoafrické republiky bude muset Česko odmítnout. Akce je podle ministerstva obrany příliš nákladná. Navíc OSN požaduje dlouhodobé působení celé mise. Medicínské zařízení včetně dvou dopravních vrtulníků by ale ministerstvo mohlo vyslat maximálně na jeden rok.

„Nasazení polní nemocnice není reálné z důvodu vysokých nákladů na přepravu a logistiku na místě. OSN navíc předpokládá dlouhodobý charakter mise, což v případě polní nemocnice nejsme schopni zajistit,“ podotkl mluvčí ministra obrany Jan Pejšek. Česko tak nemůže vyhovět dvěma nejnaléhavějším požadavkům Pan Ki-muna, které vznesl při své nedávné návštěvě Prahy.

Pan Ki-mun původně projevil zájem zejména o vyslání polní nemocnice a poskytnutí letecké přepravní kapacity. Generální tajemník OSN sice uvedl, že organizace náklady na působení vojáků v mírových misích proplácí, podle mluvčího se to však děje zpětně. Vyslání jednotek by tak představovalo pro obranu dodatečnou finanční zátěž v době, kdy by vojáci do Afriky mířili.

Vojáci hnutí Seléka projíždějí středoafrickou metropolí Banguí
Zdroj: ČTK/AP Photo/Jerome Delay

Česko by tak mohlo poskytnout jen transportní vrtulníky, což by byla ale kvůli napjatému rozpočtu těžko realizovatelná operace. Armáda disponuje také čtyřmi dopravními letadly CASA. Jeden španělský stroj je však již nyní nasazen v operaci na Sinajském poloostrově, druhý slouží jako záloha pro tento letoun. „Pro plnění úkolů na území České republiky zůstávají dvě letadla a tento počet již nelze redukovat,“ dodal Pejšek.

Ve Středoafrické republice si střety křesťanů a muslimů dosud vyžádaly stovky obětí a téměř milion lidí vyhnaly z domovů. Světová organizace má pro mírovou operaci v současnosti 6 000 afrických vojáků, 2 000 francouzských a 1 000 z EU, takže potřebuje zhruba další 3 000. Pokud by Česko bylo součástí mírové mise OSN, hradily by mu Spojené národy veškeré náklady, uvedl Pan Ki-mun.

Vydáno pod