Téma církevních restitucí se obloukem vrací k šéfům koalice

Praha – Koaliční rada, což je subjekt složený ze zástupců ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL, se na večerním jednání nedohodla na vzniku vládního týmu k církevním restitucím. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) budou nyní celou věc řešit s předsedy Andrejem Babišem (ANO) a Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Lidovci se dlouhodobě netají postojem, že považují restituce za uzavřenou věc. Naopak se ale koalice dohodla na tom, že vznikne šestičlenná expertní skupina pro ústavní změny.

Původní expertní skupina složená ze zástupců církví a ČSSD a ANO, která se pokoušela vyjednávat o revizi církevních restitucí, ukončila nedávno svou činnost s návrhem, aby se jednání přesunula na vládní úroveň. „My jsme se na této věci koaličně nedohodli. Debata o otázce církevních restitucí byla na jednání koaliční rady přerušena a budeme v ní pokračovat na úrovni předsedů koaličních stran,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka.

Zopakoval, že sociální demokraté stále trvají na dalším jednání o revizi. V současnosti již existuje vládní monitorovací výbor, který má podle Sobotky mapovat probíhající proces církevních restitucí v praxi. V případě organizačních nebo legislativních přešlapů má upozornit vládu. Místopředseda lidovců Marian Jurečka soudí, že debata o revizi restitucí by se mohla přidat do jejího portfolia.

Vznikne šestičlenná expertní skupina pro ústavní změny

Expertní tým, v němž bude mít každá z koaličních stran po dvou zástupcích, by se měl podle vládních politiků zabývat především návrhem zákona o obecném referendu nebo úpravou některých prezidentských pravomocí v ústavě.

Koaliční strany dnes debatovaly i o legislativním procesu a zlepšení vzájemné komunikace, která v poslední době utrpěla několik trhlin. Dohodly se, že se budou navzájem informovat o připravovaných návrzích svých poslanců, tak aby se o nich nedozvídaly z médií. Většina legislativních návrhů by přitom měla jít standardní cestou přes vládní návrh. Dohodu v tomto smyslu přivítal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Jurečka zase prohlásil, že má z dnešního jednání, na kterém se řešil i služební zákon, dobrý pocit. Pokud vláda dokáže udržet takovou kultivovanou úroveň, bude to podle něj dobré.