Velikonoce radši v březnu než v dubnu, stýská si policie. Ubylo by nehod

Praha – Pozdější datum velikonočních svátků s sebou nese i závažnější dopravní nehody na českých silnicích. Vyplývá to z policejních statistik, které dnes prezentoval ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Důvod je logický, lepší dubnové počasí za volant přivede i takového člověka, který by v březnu nevyjel. Policisté proto již nyní žádají řidiče o větší obezřetnost při nadcházejícím víkendu.

„Čím pozdější je datum, na které velikonoční svátky připadají, tím jsou následky tragičtější. Je tady vliv klimatických podmínek, protože lepší počasí svádí k vyšším rychlostem, odvádí pozornost řidiče a na pozemních komunikacích se objevuje i vyšší počet aut,“ konstatoval na dnešní tiskové konferenci ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

V loňském roce Velikonoce připadly na přelom března a dubna, a ačkoli policisté evidovali 777 dopravních nehod, zemřeli při nich jen tři lidé. Podle Lercha tak šlo o vůbec nejpozitivnější čísla za posledních patnáct let. V roce 2011, kdy svět slavil Velikonoce na konci dubna, totiž sice bylo nehod o dvacet méně, lidí ale na silnicích zemřelo patnáct.

Vůbec nejhorší statistiku potom policisté spojují s rokem 2003 – během jediného velikonočního víkendu v polovině dubna zemřelo pětadvacet lidí. „Pevně věřím, že tak ohromné číslo už nikdy nezaznamenáme,“ konstatoval Lerch a vydal tradiční varování před intenzitou dopravy na hlavních tazích i v turistických a rekreačních oblastech. Větší obezřetnost za volantem je podle něj potřeba mít i kvůli svátečním řidičům, kteří za volant sednou jen při velikonoční cestě za příbuznými, a kvůli penzistům, již nemuseli vyjet celou zimu.

Opilých řidičů přibývá

Pozor si mají řidiči dát také před alkoholem. Bez ohledu na Velikonoce totiž podle Lercha výrazně roste počet nehod, které způsobí opilí řidiči; do konce března jich policie evidovala 944, o 107 více než loni. „Zjištěná hladina alkoholu je poměrně alarmující. U dvou třetin nehod přesáhla 1,5 promile,“ podotkl.

Na řízení pod vlivem alkoholu se chtějí policisté zaměřit o nadcházejících velikonočních svátcích. „Není tajemstvím, že v období Velikonoc je zhruba dvakrát větší pravděpodobnost, že ve vozidle, které způsobilo nehodu, sedí podnapilý řidič,“ uvedl ředitel odboru pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny Jaroslav Král. V tomto období se ale pohybují na silnicích a v jejich blízkosti s alkoholem v krvi také cyklisté a chodci.