Vláda chce spočítat úředníky, kteří budou spadat pod služební zákon

Praha – Ostrý start v přípravě zavedení služebního zákona do života – tak ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová zhodnotila dnešní usnesení vlády, na základě kterého bude požadovat po jednotlivých resortech informace o zaměstnancích, kteří by pod služební zákon teoreticky spadali. „Budeme počítat úředníky a útvary a počítat data, abychom věděli, koho se bude zákon týkat a kolik to nakonec bude celé stát,“ vysvětlila Jourová.

„Po úřadech teď požadujeme podklady, abychom věděli, na které zaměstnance se bude služební zákon vztahovat. Jaké činnosti vykonávají a jak jsou odměňováni. Bez těchto dat nejsme schopni nastavit systemizaci státní služby a vyhodnotit rozpočtové dopady. Termín dodání informací je do 30. 6. Pak to nastavíme,“ uvedl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Dienstbier připomněl, že vláda připravuje novelu služebního zákona v podobě komplexního pozměňovacího návrhu a nyní debatuje o paragrafovém znění. 

Bohuslav Sobotka, premiér:

„Mě velmi překvapilo, že to ještě nikdo před námi neudělal. Tady se roky diskutovalo o tom, že služební zákon mít nemůžeme, protože je to nákladné. Ale nikdo nepožádal úřady, aby tuto kategorizaci a systemizaci provedly. Myslím si, že to byl záměr a že to tak vyhovovalo těm, kdo si nepřáli depolitizaci a profesionalizaci státní správy. Tím, že stát neměl potřebná data, nikdo nevěděl, kolik to bude stát.“

Sobotka doufá, že služební zákon bude uveden do praxe od příštího roku. „Jsem optimista, v řadě otázek se podařilo najít shodu. Od 1. ledna příštího roku se zařadíme mezi civilizované země,“ zhodnotil premiér.

Podle Jourové vláda nastaví parametry zákona tak, aby byly změny rozpočtově neutrální. „Usnesení ke sběru dat se netýká propouštění nebo nabírání lidí. Úřad má jen sdělit, kteří úředníci spadají pod státní službu a kterých zaměstnanců se to netýká,“ ujistila Jourová.

Brífink po zasedání vlády (zdroj: ČT24)

Dienstbier připomněl, že schválení zákona a jeho implementace je podmínkou čerpání peněz z evropských fondů. „Kdybychom nesplnili podmínky nezávislé státní služby, mohlo by to mít poměrně zásadní dopady,“ varoval ministr.

Vydáno pod