Mráz nelámal ledy, ale rekordy. O Velikonocích se oteplí

Praha – Hned na 15 stanicích měřících klesla v noci rtuť teploměru pod rekordní stupeň, třeba na Šumavě spadla pod minus 13 stupňů Celsia. Chladno bylo především na území Čech; na Moravě a ve Slezsku ranní teploty dosahovaly čtyř stupňů nad nulou. V dalších dnech přijde oteplení.

„Průměr minim byl v ČR minus 1,6 stupně Celsia, v západních Čechách dokonce minus 4,7 stupně Celsia,“ uvedl Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu. Asi nejostřejší mráz zaznamenali na Jezerní slati ve stanici Kvilda-Perla - minus 14,7 stupně. Hodnoty z této stanice se ale podle meteoroložky ČHMÚ do oficiálního přehledu neuvádí, z profesionálních stanic tak byla nejnižší teplota na nedaleké Horské Kvildě, a sice minus 13,6 stupně Celsia. Na 12,5 stupně pod nulou klesla rtuť na Rokytské slati, na Březníku bylo minus 10,6 stupně.

Nejstarší dnes překonaný rekord je z roku 1929 z Žatce, kde naměřili minus 4,7 stupně, přičemž původní hodnota byla minus 3,4 stupně. Rekord padl i třeba v Praze-Ruzyni, kde původní minimum minus 2,6 stupně z roku 1977 překonala teplota o jeden stupeň nižší.

Teplotní rekordy na dalších místech ČR:

  • Český Krumlov Přísečná
  • Ústí nad Labem Vaňov
  • Strakonice
  • Česká Lípa
  • Deštné v Orlických horách

Přichází oteplení

Předpověď ale hovoří o oteplení už během dneška, nejvyšší teploty se mají pohybovat mezi 11 a 15 stupni. O víkendu se pak vyšplhají na 16 až 20 stupňů a stejné teplo má panovat i po většinu příštího týdne. Lze očekávat aprílový charakter počasí, polojasnou oblohu budou střídat přeháňky a bouřky. Rána se mohou mnohde halit do mlhy.

Meteorolog ČT Pavel Borovička o předpovědi na velikonoční dny:

„O Velikonocích se oproti dnešku oteplí. Během pondělí se bude počasí podobat sobotě i neděli. Čekáme většinou polojasnou oblohu, v průběhu dne se bude ale vytvářet kupovitá oblačnost. Ráno jí bude vždy o něco méně, v odpoledních hodinách bude přibývat. Odpoledne se s oblačností může někde objevit bouřka, nejvíce jich ale bude až v úterý. To už se jich ale koledníci nemusejí bát.“