Chládek slibuje větší ochranu vychovatelů a více peněz pro ústavy

Praha - Více financí na nákup vybavení i na platy vychovatelů přislíbil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek výchovným ústavům. „V současných podmínkách nemohou vychovatelé dále pracovat,“ řekl Chládek po jednání s řediteli výchovných zařízení a ústavů. Ministerstvo školství chce kromě návrhu zákona, který by vychovatelům mohl přinést postavení chráněné osoby, pracovat i na metodické pomoci výchovným ústavům, řekl Chládek v návaznosti na nedávné brutální napadení ve výchovném ústavu v Králíkách.

Ministr se domnívá, že základem zlepšení situace je lepší komunikace ministerstva školství a příslušných odborů, které by měly poskytovat zařízením lepší metodiku. Za důležité považuje i navýšení finančních prostředků a s ním spojené personální posílení výchovných ústavů, počet vychovatelů, kdy jsou na noční službě jen dva na 17 až 24 chovanců, je totiž podle ministra nedostatečný. Finanční navýšení by mělo vést také k nákupu lepšího vybavení a opravě budov, které svým stavem nevyhovují ani po bezpečnostní stránce.

„Když jsem navštívil některá ta zařízení, rázem jsem se ocitl ve filmu Requiem pro panenku,“ řekl dnes Chládek s odkazem na chatrný stav budov a vybavení.

Dnešní setkání zahájilo diskuzi nad podobou návrhu zákona i novelizace některých zákonů již existujících. Chládek se při tvorbě nového zákona chce inspirovat na Slovensku, které již ochranu posílilo. Přiklání se k tomu, že by byl učitelům a vychovatelům přidělen status chráněné osoby. Toto řešení by prý pro ochranu kantorů bylo vhodnější než statut veřejného činitele, jak původně zvažoval. „Není to tak lehce zneužitelné,“ vysvětlil.

Chládek očekává, že přísnější pravidla by mohla platit od začátku příštího roku. Jejich součástí se má stát i zpřísnění trestů pro mladistvé, kteří pedagogy napadají. O snížení věku trestněprávní odpovědnosti ale úřad neuvažuje.

Aktuální situaci v zařízeních bude řešit i pracovní skupina, která dnes jednala poprvé. Kromě vedoucích a zaměstnanců ústavů v ní zasednou i zástupci ministerstva školství. Sám Chládek s nimi chce jednat minimálně jednou za čtvrt roku.

Chládek slibuje větší ochranu vychovatelů (zdroj: ČT24)

Jen za loňský rok došlo v českých polepšovnách k osmašedesáti útokům na vychovatele, 53 případů řeší policie. Ve skutečnosti napadení bylo víc, ale ústavy je neoznámily. Pozornost ke stavu tuzemských polepšoven přivedl incident, k němuž došlo na konci března v kralické polepšovně. Čtrnáctiletý chovanec tehdy vrazil vychovateli šroubovák do krku a spolu s dalším mladíkem následně zkopal vychovatelku, která útok viděla (podrobnosti zde). Muž i žena jsou stále na nemocenské, vychovatelka musela brát uklidňující léky, aby se zotavila ze šoku. Oba se ale chtějí do zaměstnání vrátit.

Další incident se navíc odehrál i ve výchovném ústavu v děčínských Boleticích, který je v celé republice vůbec nejpřísnějším zařízením. Sto dvacet chovanců si zde odpykává loupeže, násilné činy, znásilnění i vraždy. Jeden z nich se potom minulý týden pokusil o útěk a podle informací médií při něm napadl nočního vychovatele – měl na něj zaútočit tyčí. Následně skončil ve vazbě.

Ministerstvo školství zřizuje 71 výchovných zařízení, z toho 11 jich je pro dětské klienty se slabozrakostí a s postižením sluchu. Zařízení zaměstnávají 4 300 lidí a mají rozpočet 2,12 miliardy.