Pražské nemocnice musí povinně převzít pacienty od záchranářů

Praha – Pražské nemocnice musí povinně převzít pacienta od záchranné služby. Nařídilo jim to ministerstvo zdravotnictví a apeluje i na další zřizovatele, aby ve svých zařízeních postupovali stejně. Resort tak reaguje na případ z minulého týdne, kdy sanitka 83 minut objížděla nemocnice s ženou otrávenou léky a alkoholem. Odmítnutí si záchranáři vyslechli sedmkrát, než našli nemocnici, která ženu přijala.

Přijímání pacientů tématem Událostí (zdroj: ČT24)

„Nemáme volné lůžko,“ slyší stále častěji záchranáři od nemocnic. To je podle ministerstva zdravotnictví nepřípustné. „Každá nemocnice, kam bude pacient ve vážném stavu přivezen, je povinna ho přijmout, ošetřit a kapacitu si prostě zajistit. Naše nemocnice mají příkaz, že takového pacienta nesmí odmítnout,“ zdůraznil šéf resortu Svatopluk Němeček.

Postupně by se pak měla začít v nemocnicích budovat i nová akutní lůžka, která by měla pomoci příval pacientů lépe zvládat. Financovat by se mohla z evropských dotací. „Ministerstvo bude podporovat vybudování urgentních příjmů, protože slouží jako nárazníková zóna pro ty případy, že zrovna není volné lůžko,“ řekl k tomu náměstek ministra Josef Vymazal. Na urgentním příjmu by lékaři udělali pacientovi nutné testy, na základě kterých by pak mohli lépe rozhodnout, zda je nutné ho hospitalizovat, nebo propustit do domácího léčení.

Andrea Vrbovská, ředitelka Nemocnice Na Bulovce

„Budeme se snažit nařízení ministerstva splnit, protože vždycky je možnost zvládnout situaci přesunutím z lůžka. Vyžaduje to lepší koordinaci práce a budeme na tom muset zapracovat. Velmi nám pomůže i vybudování urgentního příjmu, který v tuto chvíli naše nemocnice postrádá.“

Urgentní příjem v praxi

Urgentní příjem už dnes funguje například v největší pražské nemocnici – v Motole. Na pacienty tu čeká sedm akutních lůžek, u nich tři doktoři ve dne a dva v noci. Na recepci pak pracuje sestra s pravomocí určovat pořadí pacientů. „Zatím se naštěstí nestalo, že bychom neměli místo. Ten nárazník funguje, to je smysl urgentního příjmu,“ pochvaluje si primář příjmu Jiří Zika.

Do budoucna plánuje Motol urgentní příjem rozšiřovat. Chce se tak připravit na nový příval pacientů, který čeká poté, co začne přímo do nemocnice zajíždět příští rok na jaře metro. Oddělení urgentního příjmu by se tak mohlo rozrůst až na 17 lůžek.

Spádové nemocnice? V Česku neexistují

Na problémy při předávání pacientů do péče nemocnic ale nenaráží jen záchranáři. Na neochotu lékařů si stěžují i ti pacienti, kteří přijdou po svých – třeba na polikliniku. Narazil také Zdeněk Hýla, který potřeboval zkontrolovat oči kvůli riziku oslepnutí v důsledku diabetu. „Potřeboval jsem změřit oční pozadí a byl jsem velmi často vypoklonkován s tím, že prostě mě nemůžou z důvodu časových ohodnotit,“ popsal České televizi. Jako argument zdravotnická zařízení podle něj často uváděla to, že k nim podle bydliště nepatří.

Jenže systém tzv. spádových nemocnic a lékařů už v Česku nefunguje 17 let. „Jediný důvod, proč nemůže zdravotnické zařízení pacienta přijmout, je překročená kapacita a o tom musí být pacientovi vystaven písemný záznam,“ uvedl právník Ondřej Dostál. Pokud zdravotnické zařízení odmítne pacienta z jiných důvodů nebo písemný doklad odmítne vypsat, je potřeba si stěžovat. Podle ministra zdravotnictví Němečka se mohou pacienti obracet na svou zdravotní pojišťovnu nebo na zřizovatele nemocnice.

Brífink ministerstva zdravotnictví k přijímání pacientů do nemocnic (zdroj: ČT24)
Vydáno pod