Bývalý šéf věznic se brání odvolání, podal rozklad a chce žalovat ministryni

Praha - Bývalý šéf Vězeňské služby Petr Dohnal podal rozklad proti svému odvolání. Považuje ho za nezákonné. Pokud ho ministerstvo spravedlnosti zamítne, chce Dohnal podat žalobu na ministryni Helenu Válkovou (ANO). Už ve středu se přitom s žádostí o pomoc obrátil otevřeným dopisem také na prezidenta a premiéra.

Rozhovor s odvolaným šéfem věznic Dohnalem (zdroj: ČT24)

Odvolaný šéf věznic považuje rozhodnutí o svém odvolání za nicotný právní akt, který je od začátku neplatný. „Jsem šokován, že dokument, který jsem převzal a který paní ministryně nazývá rozhodnutím o odvolání z pozice generálního ředitele, nemá vůbec žádné právní znaky. Chybí i zákonné poučení o tom, jak se mohu odvolat,“ řekl České televizi. Kromě formálních nedostatků dokumentu mu navíc ministerstvo mělo vytknout chyby, které se buď vůbec nestaly, nebo se přihodily jeho předchůdcům. Dohnal poukazuje také na to, že nezákonné odvolání způsobí problémy ve fungování vězeňské služby, protože jakékoliv úkony provedené jeho nástupcem budou neplatné.

Pokud bude rozklad zamítnut, je Dohnal rozhodnutý podat na ministryni žalobu. „Zcela jistě využiji všech zákonných opravných prostředků,“ zdůraznil Dohnal.

Také ministerstvo hrozí trestním řízením

Ministerstvo spravedlnosti nicméně trvá na tom, že odvolání platí a bylo vydáno v souladu se zákonem. Ministryně šéfa věznic z funkce odvolala na začátku dubna. Důvodem podle ní byly problémy v hospodaření vězeňství a vadil jí i rozdílný pohled na vedení ředitelství.

Resortu vadí také to, že Dohnal hodnotí své odvolání veřejně. To mu jako příslušníkovi bezpečnostního sboru zakazuje zákon. Svým chováním tak údajně ohrožuje řádné plnění základních úkolů státu. Ministerstvo chce proto prověřit jeho slova z hlediska možného vyvození trestní odpovědnosti. „Ministryně Válková mi odpírá základní lidská práva svobodně se vyjádřit a chce mě umlčet za každou cenu,“ reagoval na výtku resortu Dohnal.

Kritika se snáší i na výběr nového šéfa věznic

Řízením sboru ministerstvo po odvolání Dohnala pověřilo šéfa věznice Rapotice Pavla Ondráška. Ve středu pak resort vypsal výběrové řízení na nového šéfa věznic. Zájemci se mohou hlásit do 25. dubna. Dohnal však vyhlášení výběrového řízení považuje za další porušení zákona. Tvrdí, že resort měl nejprve vypsat nabídkové řízení, podobně jako to nedávno udělalo ministerstvo vnitra při výběru nového policejního prezidenta.

Výběrové řízení kritizují také odboráři. Podle nich byl ze soutěže vyloučen první Dohnalův náměstek Marián Prokeš, protože výběrové řízení nepočítá s uchazeči v 11. platové třídě, kam patří. „Ten měl řídit vězeňskou službu automaticky po odvolání Dohnala. Nikoli někdo, kdo je pověřen zcela mimo zákon,“ řekl deníku Právo místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Petr Tomek.

Vydáno pod