Šumava má zůstat mezinárodním parkem. Divočina se zmenší

Praha – Ministerstvo životního prostředí nepřistoupilo na návrh Správy NP Šumava změnit mezinárodní hodnocení parku, Hrozilo, že by kvůli změně park ztratil svou prestiž. Šumava tedy zřejmě zůstane mezinárodně uznávaným národním parkem. Ministerstvo také navrhuje, aby se divoká příroda, kde nezasahuje člověk, rozkládala na 23 procentech z celkové rozlohy. To se ale patrně nebude příliš zamlouvat ekologům. Už nyní upozorňují, že se tím šumavská divočina zmenší a vlastně se poruší mezinárodní pravidla.

Přechodný tříletý plán péče v úterý představí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na tiskové konferenci. Šumavský park plán péče potřebuje, ten poslední přestal platit loni. Kdyby nebyl schválen, čerpání evropských dotací by mohlo být omezeno.

Národní park do druhé (vyšší) kategorie podle hodnocení Mezinárodního svazu ochrany přírody IUCN patřil od svého vyhlášení. Za poslední tři roky však vedení správy parku po dohodě s obcemi a regiony navrhovalo, aby do 45 let měl 35 procent bezzásahového území a zbytek navždy zásahového. V původním návrhu plánu péče od správy parku byl zařazen do druhé a čtvrté kategorie IUCN, což by však poškodilo jeho mezinárodní hodnocení.

„Udrželi jsme relativní návaznost na předchozí plán péče, který byl konkrétní v termínu dosažení 50 procent bezzásahovosti (rok 2030) a formulovali jsme v plánu péče směřování, které vyžaduje druhá kategorie. Tedy v dlouhodobém časovém horizontu bude převážná část území NP převedena do bezzásahového režimu,“ odpověděl náměstek ministra Vladimír Dolejský.

Ministerstvo životního prostředí
Zdroj: ČT24

Ekologové vítají, že MŽP jasně odmítlo pokus ředitele parku Jiřího Mánka vyřadit Šumavu ze seznamu IUCN. Současná změna bezzásahovosti je ale prý přesto v rozporu s mezinárodními pravidly. „Šokem a obrovským zklamáním je pro nás skutečnost, že aktuální plocha národního parku ponechaná přírodě začíná na pouhých 23 procentech rozlohy parku,“ reagoval Jaromír Bláha z Hnutí Duha s tím, že do roku 2010 bylo bezzásahových až 30 procent rozlohy parku. V řadě dalších bodů se prý ministerstvu podařilo plán opravit.