Velikonoce na silnicích: Víc mrtvých než loni, ale k rekordům mají daleko

Praha - Letošní Velikonoce budou z pohledu dopravních statistik tragičtější než loni. Od pátku už na silnicích zemřelo 5 lidí, přitom loni za celý prodloužený víkend zemřeli čtyři. A připočítáme-li Zelený čtvrtek, obětí dopravních nehod je dokonce o jednu víc. Zatím ale jde o druhé nejméně tragické Velikonoce za posledních 15 let. S pěti úmrtími patří zatím letošek spolu s rokem 2012 mezi nejméně tragické prodloužené velikonoční víkendy. Nejtragičtější byly Velikonoce v roce 2003, kdy na silnicích zahynulo 25 lidí.

Velikonoce na silnicích (zdroj: ČT24)

Většinu mrtvých si vyžádaly havárie již v pátek, kdy zahynuli čtyři lidé. Velký podíl na tom měla nehoda u Měrunic na Teplicku, při níž najednou zemřeli dva lidé.

Hustý provoz na konci prodlouženého víkendu, zasahoval i vrtulník

Zhruba na 50. kilometru přímo v opravovaném úseku dálnice D1 se srazily čtyři automobily a tvořily se kolony. Policie kontroluje dopravu i ze vzduchu a na silnicích ji bude vidět až do pozdních hodin. Přibližně 1500 policistů se zaměřuje zejména na alkohol za volantem. 

Jednu z vážnějších nehod museli policisté a záchranáři řešit dnes u Rohatce na Hodonínsku. Osobní auto se tam srazilo s autobusem. Při nehodě se zranilo asi pět lidí, žádné zranění by však podle prvotních informací nemělo být těžké - zraněné dítě z osobního auta přepravil vrtulník do brněnské nemocnice. Nicméně zřejmě nejtragičtější nehoda letošních Velikonoc je ta ze soboty, kdy se na hlavním tahu z Brna do Svitav srazilo auto s autobusem. Řidička na místě zemřela, jednu cestující z autobusu musel přepravit do nemocnice vrtulník. 

"Policie od pátku šetřili více jak 600 dopravních nehod, při kterých bylo usmrceno pět osob. Více jak polovina těchto dopravních nehod připadá na pátek, a proto považujeme za velmi rizikové i pondělí, kdy bude docházet k návratu z víkendu. Zároveň je nutné říci, že ve více jak 50 případech se na dopravních nehodách podílel alkohol,“ řekl Českému rozhlasu šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

SMRTELNÉ NEHODY O VELIKONOCÍCH

2014    dosud 5 mrtvých
2013    4 mrtví
2012    5 mrtvých
2011    13 mrtvých
2010    6 mrtvých

Loni přitom zemřelo během Velikonoc nejméně lidí za posledních 15 let. Roli sehrálo i to, že svátky byly na přelomu března a dubna a sněžilo. 

Vydáno pod