11 let za půlmiliardový podvod nestačí, řekl soud a zpřísnil trest

Olomouc – Olomoucký vrchní soud zvýšil trest šéfovi gangu překupníků pohonných hmot Radomíru Vybíralovi z původních 11 na 13 let vězení. Vybíral se svým synem Romanem a dalšími komplici způsobili státu machinacemi s DPH škodu 564 milionů korun. Ostatním členům skupiny soud tresty potvrdil nebo změnil jen mírně.

Vrchního soud vyslyšel dovolání státního zástupce a Vybíralovi zvýšil trest s ohledem na to, že nesl na machinacích s pohonnými hmotami největší podíl. „Proto jsme dospěli k názoru, že trest při horní hranici zvýšené trestní sazby je na místě,“ stojí ve zdůvodnění verdiktu. Vybíralův právní zástupce podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Škoda 564 milionů korun, kterou uvádí obžaloba, je ale patrně jen zlomek skutečné škody. Dosahovat by mohla až šesti miliard korun. Soud už při prvním rozsudku konstatoval, že jde o dobře organizovanou zločineckou skupinu. Někteří experti případ svým rozsahem přirovnávají k podvodům s lehkými topnými oleji z poloviny 90. let minulého století.

Vybíralovu synu Romanovi Vrchní soud potvrdil 10,5 roku, i v jeho případě nařídil zabavení veškerého majetku. Další člen Tomáš Šenk měl řídit a úkolovat další členy, vyplácet jim odměny a zpracovávat část zmanipulovaného účetnictví. Podle pokynů později svůj podíl převedl na cizince žijícího v asijské zemi.

Verdikty odvolacího soudu u členů skupiny:

  • Evžen Uher – 9,2 roku
  • Roman Zezula s policií a soudem od začátku vyšetřování spolupracoval a podílel se na rozkrytí mafie – 4 roky
  • Dušan Gajdošík - 9,5 roku
  • Jan Hofman - 9,1 roku
  • Vrchní soud dnes zrušil peněžité tresty pro všechny obžalované, protože nemají žádný majetek. Náhradu vzniklé škody bude stát řešit v občansko-právním řízení.

Sedmičlenná skupina a s ní i další lidé, které se policii nepodařilo dopadnout, prováděla machinace v letech 2009 a 2010. Vybíralové vymysleli systém, jak s pomocí daňového skladu společnosti Čepro zbohatnout na neodvedené dani z přidané hodnoty. Využívali toho, že bylo možné uzavírat obchody uvnitř skladů, což už je nyní zakázané. Vytvořili síť několika propojených firem, ve kterých zaměstnali pět svých podřízených kompliců.

Soud zpřísnil Vybíralovi trest. "Jdi do p...le," reagoval (zdroj: ČT24)

Vše bylo propracované a pro ztížení případného odhalení dokonce „mafie“ používala zašifrované mobilní telefony, které nebylo možné odposlouchávat. Podvodníci pak při prodeji pohonných hmot z daňového skladu dalším odběratelům nezapočítávali do základu pro výpočet DPH i spotřební daň.