Klaus: Unie sešla z cesty, tyto volby ale změnu nepřinesou

Praha - „Jsem hluboce přesvědčen, že Evropská unie sešla z cesty,“ zůstává svým euroskeptickým názorům věrný exprezident Václav Klaus. Přesto je přesvědčen, že vstup do Unie byl správným krokem a Česká republika v tu chvíli ani jinou možnost neměla. „My jsme byli rodící se nová postkomunistická země a měli jsme jedinou šanci: Jít s evropským mainstreamem,“ myslí si Klaus.

„Když jsme se dostali do Evropské unie, dlouho jsme na ty dveře klepali a pak jsme byli rádi, že jsme vstoupili,“ vzpomíná Klaus, který po rozšíření Evropské unie o Českou republiku podporoval i další země, aby do společenství vstoupily. „Nemáme sebemenší nárok říkat: My už jsme tam, teď by se měly dveře zabouchnout,“ uvedl Klaus.

Žádné velké změny ve fungování osmadvacítky bývalý český prezident v dohledné dbě nečeká. „Teď žádná šance na revoluční změnu v Evropské unii není,“ řekl Klaus, který zároveň nevěří ani tomu, že by v dohledné době Česká republika z Unie vystoupila nebo z ní byla vyloučena.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Evropská unie původně směřovala k tomu, aby Evropu osvobodila od různých bariér,“ připomněl Klaus, podle něhož se to v prvních desetiletích existence společenství opravdu dělo. „V závěru osmdesátých let ale došlo k radikálnímu zvratu,“ poukázal Klaus na přílišný důraz na jednotné vedení EU z Bruselu a odklon od pravomocí národních států. „Byl bych proto, aby spolu evropské státy souzněly, ale EU tuto šanci propásla,“ myslí si Klaus.

Unie může v blízké budoucnosti podle Klause přežívat stejným stylem, jakým funguje nyní. „Evropská unie je stále ještě dostatečně bohatá, mohou se ty peníze i nadále projídat, může se držet nad vodou, to je, myslím si, varianta pro nejbližší budoucnost,“ odhaduje Klaus. Časem ale podle něj musí dojít k výrazné změně uvažování vedení osmadvacítky i běžných Evropanů. „Dříve či později musí nastat radikální změna chování, myšlení, způsobu jednání a uvažování lidí, ale mám strach, že tyto evropské volby k tomu nepřispějí,“ dodal.

Václav Klaus a EU
Zdroj: ČT24/ISIFA

Přestože letošním volbám do Evropského parlamentu přikládá Klaus minimální důležitost, k volební urně zamíří i tentokrát. „Asi mi nezbude, než jít volit ODS,“ přiznal exprezident s tím, že na kandidátce své bývalé strany zvolí kroužkováním osobnosti, které jsou pro něj přijatelné.