Poslanec a hejtman Novotný zůstane podobojí

Praha – Sociální demokrat Josef Novotný si ponechá obě funkce. Zůstane karlovarským hejtmanem i poslancem. Jde tak proti doporučení strany. ČSSD totiž před podzimními volbami slíbila, že její členové funkce kumulovat nebudou. Souběh funkcí je podle Novotného naopak výhodný pro řešení problémů kraje. Vedení strany přiznalo, že nemůže rozhodnutí vynutit. Zítra své rozhodnutí oznámí hejtman z Vysočiny Jiří Běhounek. Včera se poslaneckého mandátu vzdal jihomoravský hejtman Michal Hašek, kterého ve sněmovně nahradí starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

ČSSD před podzimními volbami tvrdila, že její poslanci nebudou kumulovat funkce. Rozhodnutí se týkalo pětice členů strany. Milan Chovanec zůstal poslancem a usedl do ministerského křesla, Jiří Zimola si zvolil vedení Jihočeského kraje, stejně jako jihomoravský hejtman Michal Hašek. Čtvrtý z pěti šéfů krajů, Josef Novotný se vzepřel. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek své rozhodnutí oznámí zítra. V minulosti už několikrát prohlásil, že počká, jak se vzhledem k volebním výsledkům bude vyvíjet situace ve sněmovně, a pak se rozhodne podle toho, co bude z jeho pohledu nejlepší pro Kraj Vysočina. 

Novotný: Požadavek strany je diskriminující

Karlovarský hejtman Novotný dnes uvedl, že si obě funkce ponechá. Požadavek strany považuje za diskriminující a nevidí důvod, proč by měl mít menší práva, než senátoři nebo ministři. Dlouhodobě tvrdí, že souběh funkcí je pro kraj výhodou, protože mu umožňuje snadněji jednat s poslanci a ministry. Čelní představitelé ČSSD připustili, že strana nemá způsob, jak své hejtmany k výběru jen jedné funkce donutit. Novotný je zároveň členem dozorčí rady VZP a zastupitelem města Sokolov.

Josef Novotný, poslanec, hejtman:

„Jde o usnesení, které je v rozporu se základními ústavními principy, jako je rovnost nebo zákaz diskriminace. Současně toto usnesení nabádá k omezení mých ústavou zakotvených politických práv. Proto se odmítám podrobit diskriminačním nátlakům.“

"Jsem ochoten vzdát se jednoho platu, jakmile bude odsouhlasen návrh zákona, který řeší souběh platů (více zde), přestože při zachování zdravého rozumu jde o kuriózní situaci. Například v soukromé sféře si takovou věc nedovedu představit. Do té doby budu i nadále dávat podstatnou část svého platu do sféry sociálních věcí, do oblasti zdravotnictví, práce s dětmi a mládeží a na další dobročinné účely."

Již počátkem dubna Michal Hašek upozornil, že česká ústava po poslancích nepožaduje, aby se některého ze svých mandátů vzdali. „Pokud se má řešit kumulace funkcí, my chceme, aby to bylo systémově,“ uvedl Hašek v rozhovoru pro rádio Impuls. „Prostě nemůže to být jen účelový útok na tři nebo čtyři hejtmany, nota bene, který může být ještě někým vnímán jako nějaká vnitrostranická odveta, řekněme za to, co se dělo v loňském roce,“ řekl Hašek s odkazem na podzimní krizi uvnitř ČSSD.

Novotný: Je to mediálně vděčné téma

Na spory mezi předsedou ČSSD Sobotkou a jihomoravským hejtmanem Haškem narážel i Novotný. „Od začátku to byl souboj dvou mužů. Zatáhli do toho další lidi. Myslím, že to bylo zbytečné. Dvacet let to funguje, starostové jsou poslanci a senátory. Je to vyvolané něčím jiným a je to mediálně vděčné téma,“ soudí Novotný. 

Hašek, který se poslaneckého mandátu nakonec vzdá, rozhodnutí Novotného respektuje. „Je to jeho osobní volba. Při rozhodování nejspíš vycházel i z podmínek Karlovarského kraje. Já jsem volil jinak a je to individuální rozhodnutí každého z nás,“ sdělil Hašek.

Sobotka: Novotného rozhodnutí je nepochopitelné

„Doufám, že pan hejtman to rozhodnutí přehodnotí, z pohledu sociální demokracie je to rozhodnutí nepochopitelné,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka s tím, že Novotný zastává dvě placené veřejné funkce, přičemž obě jsou zaměstnáním na plný úvazek. „Podle našeho názoru není účelné, aby byly do budoucna takové funkce kumulovány,“ dodal Sobotka, který zároveň poukázal na to , že toto pravidlo vychází ze stanov sociální demokracie.

Bohuslav Sobotka, premiér:

„Pokládám to za chybné a z pohledu voličů i členů ČSSD zcela nepochopitelné rozhodnutí, které je v rozporu se snahou sociální demokracie omezit kumulaci placených veřejných funkcí. Věřím, že hejtman Novotný svůj postoj ještě přehodnotí, protože stanovy ČSSD platí pro všechny stejně.“

Roman Sklenák, předseda poslaneckého klubu:

„Jsem velmi zklamán. Myslím si, že obě funkce je potřeba vykonávat na plný úvazek. Nepovažuji to za problém strany, je to především Novotného osobní selhání. Razantní krok z naší strany ale není možný. Můžu jen požadovat plnění jeho povinností. Zaměřím se na to, aby svou práci v poslaneckém klubu vykonával naplno.“

Jindřich Šídlo, komentátor Hospodářských novin:

„Postoj Novotného chápu, protože má mandát od voličů. Voliči věděli, že hlasují pro hejtmana. Tento problém je zejména otázkou PR, sociální demokraté to dělají proto, že souběh funkcí není ve veřejnosti příliš oblíbený. Na tento problém si ale zadělala ČSSD už před šesti lety. Tehdy do krajských voleb nominovala poslance, protože byli známí. Ti uspěli a zalíbili se v obou funkcích.“

Petr Hartman, komentátor ČRo Plus: 

„Je to porušení usnesení Ústředního výkonného výboru sociální demokracie; pochopitelně není to žádný zákon. Zákon naopak souběh funkcí umožňuje. Ale když sociální demokraté tvrdí, že nemohou nic dělat, nemají pravdu, je to pokrytecké. Mandátu poslance ho zbavit nemohou, ale v krajích mají koalice, které mají většinu, a ta většina může Novotného odvolat coby hejtmana. Ale ukazuje se, že hejtmani mají v krajích větší vliv než ústřední vedení.“

Absentéři ve sněmovně

Kritici lovcům postů vyčítají, že pobírají z veřejných peněz dva a více platů. Zároveň pochybují, že je možné časově sladit náročné funkce a naplno se jim věnovat. Například Michal Hašek ve sněmovně dlouhodobě patří mezi nejméně aktivní zákonodárce. V srpnu 2012 zveřejnilo občanské sdružení Kohovolit.eu, dlouhodobě sledující aktivitu zákonodárců, analýzu účasti jednotlivých poslanců při hlasování za první půlrok. Na prvním místě absentérů se umístil Michal Hašek; podle výsledků měření hlasoval jen ve třech procentech případů a ani jednou nehlasoval o zákonech, které předložila jeho strana. Josef Novotný je na tom o poznání lépe, ale ani on se se svými 69 % nemůže příliš chlubit.

Hejtmani-poslanci berou víc než premiér

Například Jiří Zimola si jako hejtman vydělal více než 87 tisíc, jako poslanec a zároveň místopředseda výboru bral přes 67 tisíc. Jeho měsíční příjem tak dohromady činil skoro 155 tisíc korun. Tolik nevydělává ani premiér Bohuslav Sobotka. Jihomoravský hejtman a poslanec Michal Hašek má také v součtu vyšší příjem, než je stopadesátitisícový plat premiéra. A dva platy pobírá též karlovarský hejtman Josef Novotný spolu se svým protějškem z Vysočiny Jiřím Běhounkem.