Proti Válkové vystoupil i 1. náměstek Vězeňské služby, chce zrušení soutěže

Praha – Kauza kolem odvolaného šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala dále graduje. Proti ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (za ANO) vystoupil i 1. náměstek Vězeňské služby Marian Prokeš. Ten požaduje zastavení výběrového řízení na nového ředitele, lhůta pro podání přihlášek přitom zítra končí. Válková však jakékoliv pochybení odmítá.

Události: Prokeš žádá zastavení soutěže na nového ředitele (zdroj: ČT24)

„Prostřednictvím svého právního zástupce jsem dnes odeslal k rukám paní ministryně stížnost proti nezákonnému postupu,“ uvedl Prokeš. Ten tvrdí, že ministryně v rozporu se zákonem dočasně jmenovala do čela generálního ředitelství služebně níže postaveného Pavla Ondráška, ředitele věznice v Rapoticích. Sám Ondrášek je jedním z favoritů výběrového řízení na nového šéfa Vězeňské služby – jména dalších kandidátů zatím nejsou známá.

Podobné námitky jako Prokeš už dříve vznesli také odboráři. Podle nich byl ze soutěže vyloučen právě Dohnalův první náměstek Prokeš, protože výběrové řízení nepočítá s uchazeči v 11. platové třídě, kam patří. „Ten měl řídit Vězeňskou službu automaticky po odvolání Dohnala. Nikoli někdo, kdo je pověřen zcela mimo zákon,“ kritizoval místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Petr Tomek.

Tento týden se objevil dokument, který popisuje údajná pochybení ve věznici v Rapoticích v době, kdy ji vedl Pavel Ondrášek. Dokument popisuje třeba falšování podpisů na lékařských zprávách vězňů nebo vyplácení peněz lékařce, která tři roky ve věznici vůbec nebyla. Generální inspekce bezpečnostních sborů už v této věci vede trestní řízení. Jenže Ondrášek se hájí, že to byl právě on, kdo kontrolu inicioval. „Tady se jednalo o naše vlastní zjištění, které probíhalo z naší iniciativy.“  

Dohnal považuje své odvolání za neplatné

Zastavení soutěže na nového ředitele požaduje i odvolaný ředitel Petr Dohnal, který se stále považuje za šéfa Vězeňské služby. Proti svému odvolání už podal rozklad, protože ho považuje za nezákonné. Pokud ho ministerstvo spravedlnosti zamítne, tak chce Dohnal podat žalobu na ministryni Helenu Válkovou. Minulý týden se také otevřeným dopisem obrátil na prezidenta a premiéra.

Dohnal považuje rozhodnutí o svém odvolání za nicotný právní akt, který je od začátku neplatný. „Jsem šokován, že dokument, který jsem převzal a který paní ministryně nazývá rozhodnutím o odvolání z pozice generálního ředitele, nemá vůbec žádné právní znaky. Chybí i zákonné poučení o tom, jak se mohu odvolat,“ řekl České televizi.

Ministryně spravedlnosti však odmítá požadavek, aby soutěž na nového ředitele zastavila: „Probíhá standardní výběrové řízení, vše je transparentní,“ uvedla Válková. Už dříve pak ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že Dohnalovo odvolání platí a bylo vydáno v souladu se zákonem. Resort kritizoval i to, že Dohnal hodnotí své odvolání veřejně, což mu jako příslušníkovi bezpečnostního sboru zakazuje zákon. Svým chováním tak údajně ohrožuje řádné plnění základních úkolů státu. Ministerstvo chce proto prověřit jeho slova z hlediska možného vyvození trestní odpovědnosti.

Ministryně šéfa věznic z funkce odvolala na začátku dubna. Důvodem podle ní byly problémy v hospodaření vězeňství a vadil jí i rozdílný pohled na vedení ředitelství. Už dříve ministryně Dohnala kritizovala, že nezajistil dostatečné podmínky pro ministerskou kontrolu. Dohnal ale tyto výtky odmítá, audit prý zjistil řadu pochybení ještě z doby, kdy nepůsobil v čele Vězeňské služby. Pro ministerskou kontrolu pak prý zajistil dostatečné podmínky.