Policie prověřuje zveřejnění jmen kolem stíhaného primátora Ústí

Praha - Policie možná porušila zákon, když zveřejnila jména stíhaného primátora Ústí nad Labem a jeho dvou stranických kolegů z ČSSD. Prověřuje to policejní prezidium. Vyšetřovatelé podezírají primátora Víta Mandíka, radního Josefa Macíka a poslankyni Zuzanu Kailovou ze zneužití pravomoci. Stíhání souvisí s projektem vítání občánků, které pro město zajišťovala soukromá firma.

„Vedení policejního prezidia prošetřuje, zda Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje neporušilo interní předpisy nebo zákon tím, že na svých webových stránkách zveřejnilo tiskovou zprávu, v níž uvedlo konkrétní jména tří osob, proti nimž je vedeno trestní stíhání,“ uvedla pro ČT mluvčí prezidia Vlasta Suchánková. 

Obvinění souvisí s projektem vítání občánků, které pro město do loňského března organizovala společnost Darothore. Podle policie členové vedení města neoprávněně umožnili získat firmě majetkový prospěch. „Městu Ústí nad Labem tak vznikla škoda nejméně milion korun. Za uvedené jednání obviněným hrozí trest odnětí svobody od tří do deseti let,“ řekla ve středu ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová, která je autorkou tiskové zprávy. 

Hyšplerová ve středu serveru zdůvodnila odtajnění jmen obviněných politiků tím, že stíhání souvisí s výkonem jejich funkcí a zveřejnění je ve veřejném zájmu.