Vláda přijala Němečkův plán transparentního zdravotnictví

Praha - Vláda dnes schválila plán ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na zprůhlednění financí ve zdravotnictví. Pojišťovny podle něho budou dávat méně na provoz, omezí rezervní fondy a nebudou přetahovat pojištěnce pomocí náborářských firem. Budou povinny zveřejňovat smlouvy s nemocnicemi i ambulancemi. Nákup drahé techniky do nemocnic bude schvalovat přístrojová komise na ministerstvu zdravotnictví.

„Jde o opatření jak na straně pojišťoven, tak provozovatelů zdravotní péče,“ uvedl Němeček s tím, že plán přinese úspory na obou stranách. Za důležitý krok označil ministr také povinnost zveřejňování některých smluv a zaměření na oblast kvality zdravotní péče.

Němečkův plán počítá také například s novou koncepcí následné a paliativní péče nebo mnohem větším využitím centrálních nákupů u přímo řízených organizací. Opatření si podle Němečka vyžádají několik měsíců až let velmi tvrdé práce.

Ministr zdravotnictví navrhl zvýšit od července odvody státu do zdravotního pojištění za děti či důchodce ze 787 na 845 korun. Za pololetí by to podle něj mělo přinést do systému veřejného zdravotního pojištění 2,1 miliardy korun.

Brífink po zasedání vlády (zdroj: ČT24)

Nákup drahých zdravotnických přístrojů by měl nově být pod dohledem přístrojové komise ministerstva zdravotnictví. Ta má centrálně hlídat, aby se za nákladnou techniku zbytečně neutrácelo. Některé kusy, jako kybernetický nůž, gama nůž nebo magnetická rezonance, totiž vyjdou i na desítky milionů korun. V komisi zasedají zástupci jeho resortu, pojišťoven, odborných lékařských společností podle zaměření přístroje, lékařské komory, odborů a krajů (čtěte víc).

Zprůhlednění finančních toků žádal od Němečka ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard korun, část údajně mizí v neprůhledných zakázkách, zbytečně drahé jsou i léky. Zdravotní pojišťovny platí za stejnou péči různým zařízením různě, konkrétní příjmy a výdaje jednotlivých ordinací nikdo nezná.