Janoušek o sražené ženě věděl, říká posudek. Žalobkyně chce 10 let vězení

Praha – Žena, kterou pražský lobbista Roman Janoušek před dvěma lety srazil autem, stála přímo před vozem a řidič o ní věděl. Uvedli to autoři revizního posudku, jehož vypracování zadal pražský městský soud. Totéž navíc dokazují i odposlechy Janouškova telefonátu krátce po nehodě. Podle aktuálního tvrzení obhajoby přitom lobbista ženu neviděl a jen ji zachytil zrcátkem. Žalobkyně mu za pokus o vraždu navrhuje trest na samé spodní hranici sazby, tedy 10 let. Žádá i pětiletý zákaz řízení. Podnikatelův advokát Vít Široký ale považuje návrh žalobkyně za absurdní.

Revizní posudek, či tzv. „super-posudek“, vypracovali pro pražský soud znalci z brněnského Ústavu soudního inženýrství. Jeho obsah je pro rozhodování soudu důležitý a líčení se kvůli přípravám posudku dokonce na osm měsíců zastavilo. Posudky, které původně předložila státní zástupkyně a Janouškův advokát, si totiž v popisu nehody protiřečily. Obhajoba se snaží dokázat, že žena byla v době kolize vedle auta, Janouškovi se ztratila ze zorného pole, zachytil ji jen zpětným zrcátkem a vlekl (více zde).

Revizní posudek ovšem uvádí opak. „V okamžiku střetu žena stála před přední částí vozidla v úrovni pravého horního světlometu. Vůz chodkyni podrazil,“ zaznělo v soudní síni. Následně prý auto narazilo do levé části zad ženy, přičemž jí tento náraz zlomil žebra. Potom se chodkyně přetočila přes pravý bok a až při jejím pádu na vozovku ji podle znalců mohlo zasáhnout zpětné zrcátko do hlavy. Experti nicméně doplnili, že nehodě mohli za určitých okolností zabránit oba její účastníci.

Verzi o úmyslném přejetí ženy Janouškem podpořil také záznam volání svědkyně na linku 112 bezprostředně po nehodě: „…A když mu jako chtěla z toho auta prostě říct, ať zastaví, tak on jí přejel. Normálně ji regulérně přejel.“

Janoušek o nehodě: „Hodila šipku na kapotu“

Mezery v obhajobě odhalily i policejní odposlechy Janouškova telefonátu, který proběhl krátce po nehodě a který dnes nechal přehrát předseda soudního senátu. Lobbista po svém zadržení na ulici telefonoval střídavě se spolupracovnicí Annou Tesařovou a s manželkou Simonou, po které chtěl přivézt doklady.

„Nějaká ku*da do mě zacouvala,“ popsal incident. „Ona se rozjela, nabourala do mě,“ tvrdil známým. Ženu popisoval jako „nějakou Asiatku, Vietnamku nebo Číňanku, velkou metr padesát“. Jindy o ní mluvil jako o „cigošce“. „Hodila šipku na kapotu. Udělala dvojitej kotrmelec, trojitý salto, zlomila si ruku, nohu za ušima a pod p*delí,“ popsal. Více než samotnému sražení ženy se ale v hovorech věnoval tomu, že má nabourané své luxusní auto. 

Policisté podnikateli po nehodě naměřili dvě promile alkoholu v dechu, odběr krve však Janoušek odmítl. V telefonátu situaci zlehčoval a označoval ji za „boudu“. „Čtyři sta novinářů, 18 policejních vozů. Normálně to je hrozná p*del tady,“ uvedl mimo jiné.

Znalci: Posudek obhajoby nabízí několik variant - a žádná není možná

Odborníci z Ústavu soudního inženýrství rovněž zkritizovali posudek znaleckého ústavu Dekra, který zadala obhajoba. „Posudek, který udělá několik variant a ani jedna není technicky přijatelná, to jsem tedy ještě nezažil,“ konstatovali. „Možnost vlečení chodkyně jsme po konzultaci se znalcem-lékařem vyloučili s ohledem na zranění, která žena utrpěla,“ doplnil.

Poukázali také na to, že Dekra při zpracování simulací použila nákladný program, který se pro analýzu dopravních nehod obvykle nepoužívá a není běžně přezkoumatelný. Výpočty tak prý nejsou korektní, protože je není možné exaktně potvrdit.

Advokát: Daru Rolins taky nechtěli soudit za vraždu

Janoušek k dnešnímu soudu nedorazil, stejně jako v září požádal o konání hlavního líčení v jeho nepřítomnosti. Drží se tak svých slov, že se zúčastní pouze začátku soudního líčení. Podle vyjádření jeho advokáta Víta Širokého pro ČT se výsledku obává. Státní zástupkyně Jana Kadeřábková mu za pokus o vraždu navrhuje trest na samé spodní hranici sazby – 10 let vězení (v krajním případě by mohl dostat 18letý žalář). „Skutků popsaných v obžalobě se dopustil,“ uvedla před soudem. Když se rozsvítila zelená, prudce akceleroval a rozjel se proti poškozené. Musel minimálně vědět, že při takové rychlosti a akceleraci ji může usmrtit."

„Nepopírám, že došlo k těžké újmě. Nepopírá to ani klient. Ale tato právní kvalifikace je pro mě absurdní,“ kontroval podnikatelův advokát. Připomněl například dopravní nehodu zpěvačky Dary Rolins, která při ní na rozdíl od Janouška usmrtila člověka a „nikoho ani nenapadlo kvalifikovat to jako vraždu“. Zároveň znovu připomněl dřívější Janouškovo prohlášení, že v době nehody byl vážně nemocen - měl v hlavě hematom.

PŘÍPAD ROMANA JANOUŠKA: Kauza muže, jenž bývá označován za jednoho z pražských „kmotrů“, se táhne přes dva roky. Janoušek, kterému po nehodě policisté naměřili v dechu přes dvě promile alkoholu, havaroval 23. března 2012 ve Vyskočilově ulici v Praze. Svým vozem nejprve narazil do auta před sebou, kolizi neřešil a pokračoval v jízdě. Když na následující křižovatce zastavil na červenou, jedenapadesátiletá řidička nabouraného vozu se postavila před jeho vůz. Za pokus o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky mu hrozí až 18 let vězení.