Protikorupční policie si došla do Palasova penzionu. Šikana, stěžuje si senátor

Ludvíkov - Protikorupční policie (ÚOKFK) zasahovala v penzionu senátora a někdejšího hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) v Ludvíkově na Bruntálsku. Kvůli stavbě zahájili policisté už v roce 2012 trestní řízení. Podle Palasových kritiků si na objekt i parcelu senátor nemohl vydělat standardním způsobem. Případ spadá pod Okresní státní zastupitelství v Bruntálu. Podle senátora přišli policisté kolem poledne s povolením k domovní prohlídce. V penzionu pak zůstali asi čtyři hodiny. Podle informací ČT pořizovali fotodokumentaci objektu. Palas považuje zásah policie ve svém domě za šikanu a dál trvá na své nevině.

„Mohu sdělit, že kriminalisté z našeho útvaru dnešního dne provádějí úkony trestního řízení v obci Ludvíkov. Podrobnosti k těmto úkonům nebudu uvádět, protože podávání informací si vyhradilo okresní státní zastupitelství v Bruntálu,“ řekl České televizi mluvčí policejního útvaru Jaroslav Ibehej.

„Dnes policie přišla s povolením k domovní prohlídce ze strany soudu a státního zastupitelství v Bruntále. Prošli dům a nic konkrétního podle mého názoru nenašli, poté odešli,“ řekl k zásahu Palas. Důvod ale sám nezná. „Dva roky s policií spolupracuji, co požadovali, jsme předali, včetně znaleckých posudků a daňových přiznání. Na dům jsme si s manželkou řádně vydělali za ty desítky let poctivé práce,“ uvedl senátor.

Jaroslav Palas pro ČT: „Rodina se cítí být v tuto chvíli šikanována. Ať už jde o různé kontroly daňových úřadů, kdy v podstatě máme všechny věci v pořádku. Od roku 1986 dosud jsem vydělal nikoli miliony, ale desítky milionů, které jsem řádně zdanil a v průběhu 23 let v parlamentu jsem pobral miliony nezdaněných náhrad.“

Trvá na tom, že se nedopustil žádného protiprávního jednání. „Dva roky se tady něco nekonkrétně šetří, považuji to za šikanu. Celý proces vnímám jako zvůli orgánů. Proti nám není vedeno žádné trestní řízení,“ prohlásil k dnešní návštěvě policistů.

S kauzou Palasova domu přišla média před několika lety s tím, že stavbu odhadli odborníci na nejméně 20 milionů korun. Palas si na ni údajně nemohl vydělat a původ peněz neupřesnil. Později uvedl že staví z úspor s manželkou, která se živí jako zubařka a „vydělává nadstandardně“.

  • Palas byl zvolen do Senátu v roce 2000 za ČSSD, ze které později vystoupil. Mandát mu končí v říjnu 2016. Dříve byl postupně poslancem, ministrem zemědělství a moravskoslezským hejtmanem. Působil i v dozorčí radě Českých drah, odkud ho řídicí výbor odvolal kvůli hrozícímu střetu zájmů.
Vydáno pod