Čeští vojáci stvořili ochránce před dálkově odpalovanými bombami

Opava – Unikátní rušící zařízení na dálkově odpalované nástražné výbušniny mají nově k dispozici opavští vojáci. A vyvinuly ho hlavy z třiapadesátého pluku průzkumu a elektronického boje. Na novém průzkumném a rušícím přístroji si cení především řadu funkcí, které zvládne obstarat. Hlavně ale vyhledává podezřelé rádiové frekvence, na které může být výbušnina odpálena, a blokuje je. Sloužit by měl především na misích v Afghánistánu.

Přístroj sestrojili v Opavě (zdroj: ČT24)

Dálkově odpalované výbušniny jsou typické především pro válku v Afghánistánu. Zabily už tisíce spojeneckých vojáků i afghánských civilistů. Nové zařízení vzniklo právě na základě zkušeností z afghánských misí. Na jeho vývoji pracovali autoři tři roky a využití najde při podpoře spojeneckých jednotek.

Oproti svému předchůdci není nový přístroj odkázán na převoz autem, jako batoh se dá nosit na zádech. „Jdu a čekám, zda se mi na displeji zobrazí něco podivného. Pokud ano, okamžitě dávám povel rušícímu zařízení, které začíná fungovat,“ popsal jednoduše funkci Jaroslav Vála z 53. pluku. Ten v současnosti působí na letecké základně Bagram v Afghánistánu, kde by také mohl přístroj najít své první uplatnění.