Dohra razie v mešitě: Velvyslanec musel v Indonésii na kobereček

Jakarta/Praha - Policejní zásah v pražské mešitě vyvolal diplomatické spory. Český velvyslanec v Indonésii Tomáš Smetánka musel podle místního listu The Jakarta Post celý incident vysvětlovat na tamním ministerstvu zahraničí. Indonéské velvyslanectví už v pondělí předalo do Černínského paláce diplomatickou nótu, ve které si na páteční zásah v mešitě v centru Prahy stěžuje. Policie totiž kvůli podezřelé knize zadržovala v mešitě i diplomaty.

Wahon Yuliant, který byl přímým účastníkem zásahu, kritizoval nesmlouvavý postup ozbrojených policistů. Mezi několika desítkami zadržených bylo podle něj i deset Indonésanů – devět diplomatů a jeden student. „Policisté byli v plné zbroji a s maskami na obličejích. Vypadali jako příslušníci indonéské protiteroristické jednotky Densus 88,“ řekl listu The Jakarta Post. „Přišli hned po začátku pátečních modliteb a všem nám poručili lehnout si obličejem na zem a dát ruce za hlavu. Jeden z policistů mi k hlavě přiložil zbraň,“ dodal.

Indonéské velvyslanectví proto předalo českému ministerstvu zahraničí diplomatickou nótu, ve které poukazuje na ustanovení vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Ty zajišťují diplomatům imunitu. Velvyslanectví také požádalo, aby česká policie incident vysvětlila.

Wahon Yuliant, tajemník indonéské ambasády: „Po 40 minutách se jeden policista zeptal, jestli má někdo z nás v mešitě diplomatický pas. Šest Indonésanů s diplomatickými pasy bylo propuštěno po hodině a půl, další tři pak o dvě hodiny později, poté, co jsem přesvědčil policii, že to jsou také indonéští diplomaté.“

zdroj: The Jakarta Post

Na zásah policie si stěžovala i řada přímých účastníků. Policisté podle nich narušili hlavní páteční modlitbu, která má pro muslimy zvláštní význam a scházejí se při ní v mešitě. Uvnitř bylo kolem stovky lidí. Část z nich si například stěžovala, že s nimi policisté nekomunikovali a chtěli, aby zůstali na zemi.

Policie minulý pátek zasahovala v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. Po zásahu obvinila pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy, hrozí mu až deset let vězení. Muž je podezřelý, že v Česku zajistil vydání a distribuoval knihu šířící rasismus. Podle informací médií mohlo jít o Základy tauhídu – Islámský koncept Boha.