ČR přijme tvrdá opatření kvůli drogám u hranic, zacílí na tržnice

Kostelec – Česká republika přijme tvrdá opatření kvůli drogové problematice v příhraničí. Stávající situace už podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) přerůstá standardní mez a stávající prostředky už nestačí. Opatření budou primárně mířit na tržnice, kde se drogy distribuují i vyrábí. Česko chce také s Vietnamem probrat, aby si vietnamští delikventi odpykávali tresty ve své vlasti.

„Tím, jak se začíná pervitin vařit v České republice ve velkém množství, už to není jen o exportu, ale je to i o užívání na českém území, a to je věc, která mě vcelku děsí. Děsí mě dostupnost drog na diskotékách pro naše děti, a to jsou věci, s nimiž musíme bojovat, to znamená nasadit větší prostředky,“ uvedl Chovanec, který dnes situaci řešil se svým bavorským protějškem Joachimem Herrmannem. 

Podle Chovance budou akce primárně mířit na distributory a ty, kteří drogu vaří. Podle jeho slov je třeba získávat lepší informace z prostředí drogových skupin. Problém je zejména s komunitou Vietnamců, která se velmi těžko rozkrývá, protože se mezi ní policejní agenti velmi složitě dostávají. Chovanec také letos plánuje cestu do Vietnamu. Hlavními tématy jeho cesty by měla být repatriace odsouzených a uzavření smlouvy o policejní spolupráci, která by měla pomoci v boji proti drogám.

Do akcí se zapojí také hasiči 

S bavorským ministrem se Chovanec dohodl na společných akcích. Zřejmě do nich budou nasazeni kromě policistů a celníků také hasiči a další složky. „Je potřeba se zaměřit i na to, v jakém jsou tržnice technickém stavu, jestli tam nejsou rizika požárů, jestli si plní všechny závazky, které plynou z živnostenského oprávnění, dokonce lze živnostenské oprávnění odebírat, takže budeme muset být efektivní v těchto cestách,“ naznačil.

Problémem je to, že léky s efedrinem a pseudoefedrinem, nutné k výrobě, jsou volně dostupné v Polsku, celkem jde o 26 druhů. V Polsku je sice před projednáním zákon, který by měl přinést podobnou restrikci jako má ČR, hrozí ale, že se pak začnou léky dovážet z Bulharska a Rumunska. „Musíme jednat i s nimi,“ dodal Chovanec.

Součinnost policie oba ministři pochválili, funguje prý dobře. „Po vstupu do Schengenu přestaly hranice existovat i pro sféru zločinu, v rámci mezinárodní policejní spolupráce mohou tyto hranice přestat existovat i pro ty, kdo tento zločin stíhají,“ uvedl český ministr.

Herrmann řekl, že bavorská strana už loni posílila policii u hranic. Podle něj se nyní podařilo zprovoznit výměnu informací v oblasti DNA, už funguje výměna daktyloskopických informací. Do tří týdnů se také sejdou policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho bavorský protějšek, připraví konkrétní bezpečnostní akce a opatření. 

Drobná kriminalita, jež je navázána na drogovou, způsobuje škody za 4,5 miliardy korun. Další miliardy stojí léčení závislých. „Dávka pro narkomana se pohybuje mezi 800 až 1 000 korunami. Ten, kdo si aplikuje drogu, musí sehnat měsíčně 25 000 až 30 000 korun,“ uvedl Chovanec. Do boje s drogovou kriminalitou chce víc zapojit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu i Národní protidrogovou centrálu.

Vydáno pod