Strany slavily Svátek práce a sbíraly podporu pro eurovolby

Praha – Oslavy svátku práce pod taktovkou politických stran dnes probíhají na řadě míst metropole. Komunisté se tradičně sešli na holešovickém Výstavišti, sociální demokraté pořádali setkání na Střeleckém ostrově. Premiér Bohuslav Sobotka zde příznivce ČSSD vyzval k podpoře strany v evropských volbách na konci měsíce – a obdobně ladily prvomájové oslavy i ostatní partaje.

ČSSD: Premiér Sobotka ve své prvomájové řeči slíbil snížení daně z přidané hodnoty na léky na deset procent od příštího roku a přítomné přívržence ujistil, že vláda podporuje nová pracovní místa. Voličům poděkoval za podporu v loňských parlamentních volbách a současně je vyzval k podpoře strany v hlasování o složení Evropského parlamentu, které proběhne na konci měsíce. O totéž žádal i lídr kandidátky Jan Keller.

Stranu podle Sobotky čeká ještě hodně zápasů, například ve vládní koalici nebo v parlamentu, kde bude prosazovat své hodnoty. S těmi ovšem nesouhlasila skupina demonstrantů, kteří přišli do centra Prahy protestovat proti vládní politice.

ANO: Druhá nejsilnější vládní strana rozbila svůj stan na vinohradském náměstí Jiřího z Poděbrad. Předseda hnutí Andrej Babiš voliče vyzval, aby v eurovolbách hlasovali pro jejich evropskou kandidátku vedenou Pavlem Teličkou. „Zkuste přijít k volbám a zkuste nás podpořit, je to pro nás psychologická záležitost,“ řekl a zopakoval, že je pouhým naštvaným občanem, který chce změnit politiku. „Jsme ve vládě, to víte, ono je to těžké měnit něco, co 24 let jde nějakým směrem, jak říká topka: 'Víme, kam jdeme'. To víme všichni, my bychom to rádi změnili.“

Se zájemci debatovali třeba také ministryně Věra Jourová (ANO) či bývalý pražský primátor Jan Kasl, který by se do čela radnice rád vrátil a vzal nabídku hnutí ANO stát se lídrem jejich kandidátky v podzimních volbách.

KDU-ČSL: Lidovci na rozdíl od ostatních stran se svými příznivci 1. máj neslavili. Ministr kultury ale společně s dalšími politiky odhalil v centru metropole „Havel's place“ - lavičku, která na Maltézském náměstí připomíná exprezidenta. Dvě židle a stolek postavené kolem stromu vytvořil Havlův dvorní designér Bořek Šípek a odhalila je vdova po exprezidentovi Dagmar. „Rozhodně to je svátek lásky, a když se podíváme do liturgického kalendáře, tak je to svátek sv. Josefa dělníka,“ řekl ministr k dnešnímu státnímu svátku.

KSČM: Stovky komunistických přívrženců dorazily na oslavu 1. máje na pražské výstaviště v Holešovicích. Vítala je píseň práce i skupina odpůrců s transparenty a nápisy jako „Zámek hrůzy zadarmo = slez bolševiků“. Oslav se tradičně účastnil i někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Od něj také neočekávaně zazněl i souhlas s vládními plány. „Slíbit jde leccos, pokud se jim to podaří splnit, tak to mnoha lidem zlepší život,“ prohlásil.

Setkání zahájila komunistická poslankyně Marta Semelová, která kritizovala kapitalismus, jenž podle ní v zemi vládne téměř pětadvacet let, chudobu, ale i násilí ve světě. „Zisky jdou ne těm, kdo se o ně zasloužili a kdo je potřebují, ale do kapes soukromých, velmi často zahraničních firem,“ prohlásila mimo jiné Semelová. A také komunisté pojali prvomájové setkání jako představení svých kandidátů do letošních voleb do Evropského parlamentu; program prezentovala volební lídryně Kateřina Konečná.

TOP 09: Druhá nejsilnější opoziční strana slavila první máj na Petříně, na akci chtěla za pomoci veřejnosti zlomit rekord v množství líbajících se párů na jednom místě. „Důležitější je láska, protože je to Svátek práce, ale všichni už zapomněli, kdo to u nás jako státní svátek zavedl,“ prohlásil stranický šéf Karel Schwarzenberg. Ten se také už dopoledne spolu s pražským primátorem Tomášem Hudečkem zúčastnil odhalení Havlovy lavičky na Maltézském náměstí.

Petřínských oslav se zúčastnil i volební lídr TOP 09 a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. „Evropa nejsou oni, my jsme Evropa. Na nás záleží, jak bude vypadat. Musíme být aktivní,“ prohlásil.

ODS: Příznivci občanské demokracie se sešli nedaleko TOP 09, u dolní stanice lanové dráhy na Petřín. Filip Humplík, předseda pražské ODS, všechny přítomné vyzval, aby se zúčastnili voleb do EP a podpořili tak stranického lídra Jana Zahradila. Zájemci rovněž mohli podepsat petici, která po české vládě žádá, aby vyjednala výjimku a ČR nemusela přijmout euro. K tomu by podle odhadů současného kabinetu mohlo dojít v horizontu šesti let.

„Musím varovat před ekonomickým debaklem projektu euro. Společný evropský dohled by mohl ohrozit zdraví našich bank. Dostal by nás do fronty na peníze ze záchranných mechanismů. Ale ty peníze by tam už přitom dávno nebyly,“ neskrývala stranický euroskepticismus kandidátka ODS Eva Zamrazilová, která několik let působila ve vedení České národní banky (ČNB).

Úsvit: Sympatizanti Úsvitu přímé demokracie mohli zamířit do Stromovky. Podle šéfa strany Tomia Okamury jde jen těžko rozdělit Svátek práce ode dne zamilovaných. „Pro mě je to svátek obojího… Jsem zvyklý celý život pracovat o víkendech,“ prohlásil.

Protestní happening uspořádala Strana svobodných občanů. Desítky lidí daly najevo svůj nesouhlas se vstupem Česka do EU. Do ulic vyrazili i zelení, a už dnes svolávají příznivce na další akce – zítra oslaví desáté výročí vstupu do EU na pražských Vinohradech. Za voliči zítra vyrazí také Piráti.

Vydáno pod