Případ ostravského lobbisty. Za zakázky měl inkasovat provizi 30 milionů

Ostrava – Za zprostředkování městských zakázek měl ostravský lobbista Martin Dědic inkasovat více než 30 milionů korun. Uvedl to státní zástupce Vít Koupil, který případ dozoruje. Policisté na Dědice uvalili vazbu v půli dubna, kvůli korupčním praktikám mu hrozí až dvanáctileté vězení. Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí a čtyři společnosti.

Podle žalobce Koupila Dědic zmanipuloval například zakázku na rekonstrukci a dodávky zdravotní techniky pro městskou nemocnici nebo opravu 23 tramvají pro ostravský dopravní podnik. Měl k tomu využít nadstandardní vztahy, které má mezi politiky a byznysmeny v Ostravě. Společnosti, jež výběrová řízení vyhrály, mu na oplátku měly podle žalobce vyplatit provizi. V souhrnu dosahuje více třiceti milionů.

„Vypořádávali jsme se s obhajobou, že se jedná o řádné smlouvy, ať už poradenské, nebo o kontrolní činnosti. Tato obhajoba je vyvrácena,“ prohlásil žalobce v rozhovoru pro ČT. Obžaloba pracuje zejména s výslechy na ostravské služebně protikorupční policie, kam zamířili městští zastupitelé, zaměstnanci městských společností a krajští podnikatelé. „Výslechy potvrzují důvodnost trestního stíhání,“ doplňuje Koupil. Další tři desítky svědků policisté vyslechnou v tomto měsíci.

Martina Dědice vzali policisté do vazby na konci března. Podle soudu totiž platily všechny tři důvody pro její uvalení. Hrozí, že by se mohl útěkem vyhýbat trestnímu řízení, soud se obává i ovlivňování svědků a možného pokračování v trestné činnosti. Lobbista po měsíci žádal o propuštění na svobodu, podle informací České televize mu ale soud jeho žádost zamítl.

Lobbista Dědic - milionové provize za ostravské tendry (zdroj: ČT24)