Medicínská EU turistika 2.0: Jednodušší pravidla pro léčbu za hranicemi

Praha – V tuzemsku začala platit nová pravidla, která zajišťují pacientům z EU nárok na stejnou hrazenou péči napříč státy Unie. Češi už tak k léčbě v cizině nepotřebují souhlas zdravotní pojišťovny. Zákrok mimo republiku se tak uhradí zpětně podle českého ceníku. Případný rozdíl si musí pacient doplatit ze svého. Průměrné náklady na léčbu vyjdou v ČR zhruba o 700 korun levněji než za hranicemi.

Jednodušší cesty za lékařskou péčí (zdroj: ČT24)

Dosud pacienti potřebovali pro zahraniční léčbu zdravotní propustku pojišťovny – nyní se už bez ní mohou obejít. Musí ale postupovat podle přesných pravidel. Léčbu si ve vybraném zařízení v zahraničí musí nejdříve sami uhradit a s účtenkou poté v Česku přijít do pojišťovny. Zde dotyčnému výkon proplatí, ale jen do výše částky, kterou by pacient zaplatil v ČR. „Podmínkou je, že jde o zdravotní péči, která je i v České republice hrazena z veřejného zdravotního pojištění a zároveň musí splňovat podmínky úhrady,“ dodává mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Z Česka se dosud za léčbou do zahraničí vydávalo jen několik stovek pacientů ročně. Většinou šlo o nákladnou léčbu, která není v Česku dostupná. Nová evropská pravidla znamenají svobodnější volbu, ale také nutnost zjišťovat na vlastní pěst, zda se léčba v zahraničí finančně vyplatí. „Zatím nemáme porovnání jednotlivých výkonů tak, abychom mohli říct, co je u nás levnější a co je v zahraničí dražší, případně levnější,“ zmiňuje náměstek ministra Tom Phillip.

Právník Ondřej Dostál upozorňuje, že jde v zásadě o zlegalizování zvláštní formy nadstandardu. Pro české pacienty se ale nabízí možnost do budoucna vyřešit problém s dlouhými čekacími lhůtami na operace.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/KEYSTONE

Nemocnice čekají nápor pacientů ze zahraničí

Celounijní sjednocení pravidel ale logicky funguje i opačně. České kliniky se tak mohou dočkat dalšího náporu pacientů s cizím evropským pasem. Právě cizinců směřuje do ČR podstatně více než tuzemských pacientů ven, a to zhruba osmkrát. Nejčastěji zde podstupují plánované zákroky Slováci či Britové, následovaní Chorvaty a Němci.

Důvod je přitom jasný – medicínská turistika se cizincům vyplatí. Mnohé zákroky jsou až o polovinu levnější a zájem roste včetně náročné léčby hrazené z pojištění. Například na léčbu nádorů gama nožem jezdí do Česka pravidelně jak Slováci, tak pacienti z Polska. Letitou stálicí jsou i příhraniční zubní ordinace plné německých pacientů. Jen v roce 2013 jich čeští lékaři ošetřili na 14 tisíc.

Vůbec nejvíc ale do Česka cizince lákají zákroky, které si hradí sami. Opět totiž v Česku oproti péči v domovské zemi ušetří. Jednou z nejčastějších voleb jsou zákroky plastické chirurgie, například oblíbené zvětšení prsou, liposukce a úprava očních víček. „U nás dostanou velmi dobrý servis, velmi dobrou kvalitu za podstatně nižší ceny než v západní Evropě,“ uvádí plastický chirurg Zdeněk Pros.

Zahraniční klienti tak plní čekárny téměř všech soukromých klinik plastické chirurgie v Česku. Například ceny za zvětšení prsou se totiž liší dost zásadně. Proti Velké Británii je u nás zákrok levnější víc než o polovinu. Po plastice si druhé místo v oblíbenosti české zdravotní péče u cizinců drží umělé oplodnění.