Muslimové před MV modlitbou protestovali proti policejnímu zásahu

Praha – Na pražské Letné se sešlo asi 300 muslimů ke slavnostní páteční modlitbě. Tím, že se nesešli na obvyklých místech, nýbrž na Letné u budovy ministerstva vnitra, chtěli protestovat proti policejnímu zásahu z minulého pátku. Ten narušil páteční modlitbu v prostorách Islámské nadace na Václavském náměstí. Především kvůli načasování kritizovali zásah i zástupci dalších církví. Místopředseda Ekumenické rady církví Joel Ruml vyzval policii a ministerstvo vnitra, aby se omluvily. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) slíbil, že postup policistů prověří.

Na Letné se sešlo na 300 lidí nespokojených s průběhem policejních zásahů v modlitebně na Václavském náměstí a také prostorách Islámské nadace na Černém Mostě. Protest je klidný, část účastníků přinesla transparenty, například s nápisem „just for a book“ (jen kvůli knize), „ne rasismu“ nebo s obrázkem rakve, na níž je napsáno „lidská práva“. Odkazují tak na důvod policejní akce. Zásah údajně souvisel s knihou Základy tauhídu – Islámský koncept Boha, která podle policistů šíří rasismus.

Muslimové předvedli, jak modlitba probíhá

Kromě samotného policejního zásahu jsou pražští muslimové znepokojeni také z množství protimuslimských komentářů, které se po něm objevili. „Varujeme před nárůstem extremismu a protimuslimských nálad, které může takové počínání způsobit,“ uvedl v prohlášení jménem Ústředí muslimských obcí jeho předseda Muníb Hasan Alravi. Při kázání na Letné podle něj zazněly pokyny, jak se mají muslimové vypořádat „s tím, když je na něj vyvíjen nějaký nátlak, a jakým způsobem má takový nátlak řešit“. „Byla výzva k tomu, aby byl tento pocítěný nátlak řešen zákonnými prostředky,“ dodal. Ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka potom na shromáždění řekl, že islám „vyzývá k diskusi a respektuje názory druhých“.

Poklidný protest a modlitba před ministerstvem vnitra měl podle muslimů také ukázat přihlížejícím, jak páteční modlitba vypadá. „Že to není nic, co by bylo nebezpečné, a že způsob, který byl pak prezentován, nedával správný obraz o tom, proč se tam ti lidé sešli,“ podotkl Alravi. Kromě muslimů ale přišli na Letenskou pláň i jejich kritici. Na strom zavěsili izraelskou vlajku a ukázali například nápis „Islám v České republice nechceme“.

Kraus: Ani trestní oznámení neospravedlňuje zásah

Policisté minulý pátek pronikli do dvou pražských objektů Islámské nadace v době páteční modlitby, která má pro muslimy zvláštní význam. To je i podle představitelů dalších církví chyba. „Státní moc se deklarovala jako moc, která nehodlá ctít náboženské potřeby svých obyvatel, protože i muslimská komunita jsou její občané,“ uvedl Joel Ruml. Kněz a teolog Tomáš Halík prohlásil policejní zásah v čase modlitby za hřích.

Tomáš Kraus z Federace židovských obcí potom věří, že zákrok není precedens a stát se bude nadále k vnitřním záležitostem církví chovat neutrálně. „Od listopadu 1989 stát do náboženských struktur nezasahoval, choval se neutrálně,“ upozornil. Do vnitřních záležitostí církví podle Krause stát nezasahoval ani v případě, kdy se znesvářené osoby uvnitř náboženských skupin obracely na soudy.

V policejním zásahu zřejmě sehrály roli spory Vladimíra Sáňky, který je podle mediálních spekulací mužem obviněným po zásahu. Sám to ale nepotvrdil. Na Sáňku podal trestní oznámení Lukáš Lhoťan, který islámskou víru opustil, ve svých projevech poukazuje na údajné nebezpečí islámu pro českou společnost a se Sáňkou se dlouhodobě pře.

Ani to ale podle Tomáše Krause neospravedlňuje průběh policejního zásahu během modlitby. „Pokud už je tam trestní oznámení, může to svědčit o tom, že jsou v té komunitě nějaké problematické jevy, ty se ale vyskytují v každé komunitě, nejen v náboženských společenstvích. Vždycky je ale špatně, když stát zasahuje do náboženských struktur,“ podotkl. Joel Ruml z Ekumenické rady církví vyzval ministerstvo vnitra a policii, aby se za zásah omluvily. „Pokud se jednalo o knížku, má policie dostatek prostředků, aby zajistila důkazy a zasáhla přiměřeně,“ poznamenal.

Policie minulý pátek zasahovala v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. „Policie nás zajistila a lustrovala. Pořád jsme dostávali pokyn, abychom měli hlavu dole,“ popsal zásah jeden z muslimů. Po půl hodině policie propustila nemocné a malé děti, po další hodině i diplomaty. Mezi nimi byl i zásupce indonéské ambasády. Na postup policistů si potom Indonésie oficiálně stěžovala.

Policie nakonec obvinila pětapadesátiletého muže z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.