I když začal květen, aprílové počasí zůstává

Praha – Podprůměrné teploty a průměrné množství srážek očekává Český hydrometeorologický ústav v příštím měsíci. K teplému jarnímu počasí ovšem celoměsíční průměr vytáhne až jeho druhá polovina, která by také měla být sušší. V první polovině měsíce bude ještě deštivo a teploty nestálé, v noci budou padat až k pěti stupňům Celsia.

Jeden den takřka letní, druhý den deštivo a téměř mráz – a třetí den raději ani nedomýšlet: letošní aprílové počasí dostálo svému jménu a přinejmenším v první polovině května bude podobně. V prvních dvou týdnech budou teploty značně kolísat, průměr denních teplot má činit 18 stupňů Celsia, v noci ale bude dvoutýdenní průměr kolem sedmi stupňů a občas může být jen pět. Zejména v příštím týdnu má také hodně pršet. „Postupně ale srážek ubude. Znovu jich očekáváme více až v závěru května. Období jako celek by mělo být srážkově průměrné,“ uvedl ČHMÚ.

Až ve druhé polovině měsíce začne počasí připomínat, že se opatrně přibližuje léto. V závěrečných květnových týdnech bude průměr denních teplot 22 stupňů Celsia, v některé dny může být i více než 26 stupňů. Noci naopak budou podstatně chladnější, v průměru kolem devíti až deseti stupňů Celsia.

Výhled počasí od 5. května do 1. června:

  • dlouhodobý průměr teplot: 14,1 °C – letošní období bude podprůměrné
  • dlouhodobý průměr srážek: 66 mm – letošní období bude průměrné