Nová klinika bude léčit nemoci duše a nervů pod jednou střechou

Praha – V Česku má vzniknout historicky první neuropsychiatrická klinika. Zaměřit se chce na psychické nemoci, které buď způsobují onemocnění mozku, nebo jsou naopak jeho důsledkem. Pacienti totiž až dosud musí docházet odděleně na neurologii a psychiatrii a stává se, že jde léčba z obou pracovišť proti sobě.

Neuropsychiatrické centrum – nová šance pro nemocné (zdroj: ČT24)

Institut společné neuropsychiatrické péče se má v Česku otevřít letos v červnu. Propojení oborů může pomoct lidem s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou nebo s Tourettovým syndromem. Toto tikové onemocnění, jímž trpěl i Hans Christian Andersen, Charles Dickens nebo Wolfgang Amadeus Mozart, představuje typickou nervovou poruchu, jež zároveň zasahuje do psychiatrie a psychologie. Vyvolává totiž i hyperaktivitu nebo sebepoškozování.

Nové centrum může pomoci také v léčbě závislostí, kterými někdo řeší problémy nebo nemoci duše. „Čím dříve to onemocnění zachytíme – například třeba duševní poruchu, která by pak vedla k návykovému chování, nemusí to být jen alkohol, mohou to být i drogy – tím větší máme šanci, že nemoc oddálíme a že vůbec nepropukne,“ upozorňuje předseda Neuropsychiatrického fóra Ondřej Fiala.