Policie si došlápla na lídry českých neonacistů z hnutí Wotan Jugend

Praha – Pražským detektivům se podařilo rozbít vedení české buňky neonacistické organizace Wotan Jugend. Ta má kořeny v Rusku, v poslední době se ale rozšířila i do dalších zemí. Kriminalisté stíhají celkem pět lidí pro trestný čin podpory a propagace nacismu. V případě pravomocného odsouzení jim hrozí až pět let vězení.

Detektivové tvrdí, že k rozkrytí extremistického podhoubí mají konečně dostatek důkazů. „Tuzemskou buňku ruské neonacistické organizace inicioval jednadvacetiletý cizinec trvale žijící na území ČR společně s další osobou, která je v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody. Trestní stíhání prozatím pokračuje na svobodě,“ sdělila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Pražští policisté podle ní případ prověřovali několik měsíců. Prý bylo jen otázkou času, kdy tady něco provedou. „U nás byla ta neonacistická skupina rozbita ve fázi přípravy násilných a těžších zločinů,“ uvedl vedoucí protiextremistického oddělení pražské policie David Janda.

Českou buňku Wotan Jugend  založil ruský občan Sergej Busygin napojený na hudebníky ruské kapely Moloth 88. Právě ta stála u zrodu celého hnutí. Kromě protiextremistických detektivů se teď o Sergeje Busygina zajímá i cizinecká policie - právě kvůli jeho trvalému pobytu.

Hnutí Wotan Jugend vzniklo v Rusku v prostředí tamních blackmetalových kapel. Jeho lídři byli před několika lety stíháni kvůli vraždám a dalším násilnostem vůči imigrantům. Právě prostřednictvím hudby a příslušných propagačních předmětů hnutí nejčastěji šíří sympatie k nacistické ideologii.

Wotan Jugend podle policie získává finance na podporu a propagaci zejména prodejem oblečení, samolepek, CD a dalších předmětů s motivem hnutí, případně kapely Moloth, dále pak pořádáním koncertů, finančních sbírek nebo sportovních akcí pod záštitou hnutí. Skupina neonacistů se ale dostala i do dalších zemí. Jeden z jejich příznivců byl ve Velké Británii odsouzen na doživotí za vraždu a pokus o bombový útok na muslimskou mešitu.

Podle expertky na extremismus Petry Vejvodové z Masarykovy univerzity dosahuje ruská neonacistická scéna bezkonkurenčních rozměrů v porovnání s ostatními státy Evropy. „Jsou tam skutečně desítky tisíc lidí, kteří v rámci hnutí fungují. To znamená, že to propojení do dalších zemí je přirozené a není to nic překvapivého,“ tvrdí Vejvodová.

Výraz Wotan podle webu antifa.cz odkazuje ke starogermánské mytologii a jejímu ústřednímu bohu Odinovi. Právě tímto názvem byl bůh údajně nazýván v horním Německu. Druhá část Jugend pak naznačuje inspiraci nacistickým hnutím mládeže z dob třetí říše. Ve znaku má Wotan šipku - severskou runu, tedy hlavní znak jednotek SS. Ruský rozměr se v hnutí Wotan Jugend promítá zejména prvky silného nacionalismu. Tu ruští neonacisté v praxi využívají k podpoře separatistických hnutí proti putinovské vládě.